Scroll Top

Дан Академије уметности – концерт Симфонијског оркестра Академије уметности – онлајн емитовање

IMG_0087a_resize
}}

Дан Академије уметности
Онлајн емитовање, 22. април 2020. у 19.00
Концерт Симфонијског оркестра
Департман музичке уметности

Академија уметности ће у среду, 22. априла 2020. прославити 46 година постојања. Том приликом у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада у 19 часова емитоваћемо онлајн концерт Симфонијског оркестра и хора Академије уметности у Новом Саду и Војвођанског мешовитог хора који је одржан прошле године, 16. априла у оквиру Номус фестивала, а 18. априла 2020. у Коларчевој задужбини у Београду. Оркестром је дириговао маестро проф. Андреј Бурсаћ, а солиста на концерту је био реномирани пијаниста и алумни Академије уметности у Новом Саду, Кемал Гекић.

Поводом обележавања јубилеја Академије уметности и онлајн емитовања концерта, диригент маестро проф. Андреј Бурсаћ је саопштио следеће:

“Пре тачно годину дана Симфонијски оркестар Академије уметности је наступио на фестивалу НОМУС, обележавајући 45. година постојања Академијие уметности у Новом Саду. Том приликом смо имали велико задовољство да наступимо са нашим чувеним пијанистом Кемалом Гекићем, који већ годинама живи и ради у Америци. Премијерно је у Србији изведен клавирски концерт “Герника” америчког композитора Фредрика Кауфмана, док нам је сам аутор учинио посебну част својим присуством на концерту. Велики изазов за студенте Академије уметности било је извођење овог веома комплексног дела, поготово ако се има у виду да је пробама и извођењу присуствовао сам аутор. За мене као диригента, рад на овом делу је представљао узбудљиво искуство јер сам у непосредном контакту са композитором одмах имао прилику да потврдим своје замисли у вези са извођењем. На концерту су такође изведене Варијације на Хајднову тему оп 56а Јоханеса Брамса, као и Бетовенова Фантазија за клавир, хор и оркестар оп. 80 у ц-молу, уз учешће Мешовитог хора Академије уметности и Војвођанског мешовитог хора. Програм је још једном изведен у Коларчевој задужбини у Београду. То је била изузетна прилика за студенте Академије уметности да у два дана наступе на две најзначајније сцене у нашој земљи и сјајна могућност да свирају пред новосадском и београдском публиком. Такође, велику захвалност дугујемо и Америчкој амбасади која је подржала овај пројекат. И ове године смо били у истом замаху и у озбиљним припремама за НОМУС, али ћемо због познатих разлога морати мало да сачекамо на овогодишње учешће на нашем престижном Фестивалу. У ишчекивању јесени и нашег новог сусрета, Академија уметности вам жели да останете здрави и још једном уживате у нашем прошлогодишњем концерту”.

Проф. Андреј Бурсаћ

 

Проф. Милан Миладиновић, шеф Департмана музичке уметности у писаном обраћању студентима и запосленима на Академији истакао је важност овог концерта, а такође и сјајан таленат наших студената:

“Академија уметности Нови Сад је од самог свог оснивања постала расадник талената у коме су се уметнички обликовали будући највећи извођачи и педагози. Многи бивши студенти АУНС сада су на водећим уметничким и педагошким позицијама широм света, а многи су остали да као професори обликују будуће нараштаје наших уметника. Импресивни број међународних награда наших студента као и пажљиво одабран професорски кадар са значајним интернационалним референцама омогућили са да АУНС сваке године понуди врхунску продукцију студентских и професорских концерата. Круна тих активности су концерти Симфонијског оркестра Академије уметности где наступају наши најбољи студенти у оркестру и као солисти, али се као солисти  појављују и врхунски афирмисани светски извођачи. Ове године све бројне планиране активности током пролећа, укључујући и наступ Симфонијског оркестра АУНС на НОМУС-у померене су за јесен због ванредног стања те вам за Дан Академије представљамо снимак прошлогодишњег концерта Симфонијског оркестра АУНС где је као солиста наступио чувени пијаниста Кемал Гекић изводећи Клавирски концерт “Герника” савременог америчког композитора Фредрика Кауфмана, и Бетовенову Фантазију за Клавир, хор и оркестар оп.80, уз учешће Мешовитог хора Академије уметности и Војвођанског мешовитог хора. На програму су биле и Брамсове варијације на Хајднову тему за оркестар оп.56а. За диригента Андреја Бурсаћа, али и за све студенте посебно је било значајно присуство самог аутора Кауфмана, како на пробама тако и концертима. Овај врхунски несвакидашњи програм извео се најпре на НОМУС-у у Синагоги, а затим на Коларцу у Београду. Ове догађаје подржали су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима, Амбасада САД-а, РТВ, РТС и Музичка омладина Новог Сада. Уживајте”!

Проф. Милан Миладиновић

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.