Scroll Top

Мастер клас – Кевин Џерома Еверсон, филмски уметник

Kevin Deferson
}}

Мастер клас
Кевин Џерома Еверсон, филмски уметник
Универзитет Вирџинија
Уторак, 04. јун 2019. у 12:30
Косовска 33

Кевин Џерома Еверсон, амерички филмски уметник и професор са Универзитета Вирџинија одржаће мастер клас за студенте на Академији уметности у уторак, 04. јуна 2019. у објекту који се налази у улици Косовска 33 са почетком у 12:30 часова.

Уметник ће студентима на мастер класу говорити о подучавању на Универзитету Вирџинија, са посебним освртом на партиципативне и имерзивне технике које користи у предавању.

Након предавања, у 19 часова организовано је стручно вођење кроз изложбу Кевина Џерома Еверсона под називом “Апстрактни идеал” у Музеју савремене уметности Војводине.

Кевин Џером Еверсон један је од најзначајнијих и најпродуктивнијих филмских уметника данас, са више од 150 филмова и видео-радова у којима константно истражује друштвене и културне услове у којима живе амерички црнци у 21. веку. Током своје плодне каријере, Еверсон је режирао 9 целовечерњих и више од 150 кратких филмова, приказаних на великим међународним филмским фестивалима попут Санденса, Торонта, Венеције, Ротердама, Берлина, Лондона, Ен Арбура, Оберхаузена. Ретроспективе Еверсоновог опуса приређене су у Музеју савремене уметности у Сеулу, 2017; на Бијеналу у Бечу, 2014; фестивалу Visions du Reel у Ниону, 2012; у Витни музеју савремене америчке уметности у Њујорку, 2011. године. Еверсонови радови били су део Витни бијенала 2008, 2012. и 2017, као и Шарџа бијенала 2013. године.

Након хваљене презентације филмских радова Кевина Џерома Еверсона 2017. године у галерији Тејт Модерн у Лондону, исцрпног пресека каријере 2018. у Харвардском филмском архиву и ретроспективе у париском Центру Помпиду у марту ове године као део фестивала “Cinéma du réel” овај утицајан амерички уметник долази, на врхунцу своје успешне каријере, у Музеј савремене уметности Војводине у Новом Саду, на самосталну изложбу својих радова. Галеријска изложба обухвата дигиталне пројекције, у облику инсталација, кратких филмова Кевина Џерома Еверсона снимљених на 16mm, као и његов осмочасовни магнум-опус Парк Ланес. На изложби ће бити приказани следећи кратки филмови: Westinghouse One (2019), Welterweight (2018), Polly Two (2018), Richland B&W (2018) i Ninety-Three (2008). Посетиоци ће бити у прилици да виде и дигиталне принтове аутора: By Round (2017, серија од осам радова), Art and Sugar (2017) и March 1 1978 (2017).

Изложба се реализује у сарадњи кустоса Грега де Кјура са Музејем савремене уметности Војводине уз свесрдну помоћ кустоса Музеја, Мирјане Душић као и Центра за нове медије_куда.орг из Новог Сада, www.kuda.org и уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду. Посебна захвалност дугује се Галерији Ендрју Крепс, Picture Palace Pictures и Trilobite-Arts DAC.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.