Scroll Top

Превентивна акција “Реагуј данас за здравије сутра 2018”

5835-dom-zdravlja
}}

Превентивна акција “Реагуј данас за здравије сутра 2018”
15.новембар 2018. од 8.00 до 10.00
Академија уметности
Ђуре Јакшића 7

Превентивна акција у склопу пројекта “Реагуј данас за здравије сутра 2018” за све запослене одржаће се у просторијама Академије уметности (Ђуре Јакшића 7) 15.11.2018. године у периоду од 08:00 до 10:00 часова. 

О Пројекту: 

Дом здравља „Нови Сад”, трећу годину за редом, уз подршку Градске управе за здравство, спроводи пројекат „Реагуј данас за здравије сутра”.
Циљ пројекта је откривање и контрола фактора ризика и стања који чине основу превенције типа 2 шећерне болести, као и откривање раних симптома и постављање ране дијагнозе.

Шећерна болест /Dijabetes melitus/ спада у групу метаболичких болести које се карактеришу повећаним вредностима шећера у крви насталим због поремећаја у лучењу и/или дејству дејству инсулина. Према подацима Светске здравствене организације објављеним у 30. октобра 2018. године број оболелих порастао је са 108 милиона у 1980. на 422 милиона у 2014. години, при чему 90% оболелих има тип 2 дијабетеса. У настанку типа 2 дијабетеса учествују генетски и негенетски фактори. Негенетски фактори у које убрајамо гојазност, са посебним акцентом на централну гојазност, физичка неактивност, исхрана богата масноћама и засићеним масним киселинама, а сиромашна воћем и поврћем и другим намирницама богатим дијетним влакнима су посебно значајни, јер здрав начин живота, а превасходно здрава исхрана може да спречи до 70% случајева обољевања од типа 2 шећерне болести.

Акција састоји се од следећих сегмената:
1) Презентација о факторима ризика са посебним акцентом на исхрану.
2) Преглед (мерење крвног притиска, телесне масе и висине, обима струка и израчунавање БМИ).
3) Одређивање вредности шећера у крви.
4) Попуњавање упитника за процену ризика за настанак типа 2 шећерне болести.
5) Индивидуални рад са појединцима који имају висок степен ризика за настанак шећерне болести.

С обзиром да је предвиђено одређивање вредности шећера у крви молимо вас да на дан акције не доручкујете И не конзумирате никаква пића сем воде.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.