Превентивна акција „Реагуј данас за здравије сутра 2018“

#
}}

Превентивна акција „Реагуј данас за здравије сутра 2018“
15.новембар 2018. од 8.00 до 10.00
Академија уметности
Ђуре Јакшића 7

Превентивна акција у склопу пројекта „Реагуј данас за здравије сутра 2018“ за све запослене одржаће се у просторијама Академије уметности (Ђуре Јакшића 7) 15.11.2018. године у периоду од 08:00 до 10:00 часова. 

О Пројекту: 

Дом здравља „Нови Сад”, трећу годину за редом, уз подршку Градске управе за здравство, спроводи пројекат „Реагуј данас за здравије сутра”.
Циљ пројекта је откривање и контрола фактора ризика и стања који чине основу превенције типа 2 шећерне болести, као и откривање раних симптома и постављање ране дијагнозе.

Шећерна болест /Dijabetes melitus/ спада у групу метаболичких болести које се карактеришу повећаним вредностима шећера у крви насталим због поремећаја у лучењу и/или дејству дејству инсулина. Према подацима Светске здравствене организације објављеним у 30. октобра 2018. године број оболелих порастао је са 108 милиона у 1980. на 422 милиона у 2014. години, при чему 90% оболелих има тип 2 дијабетеса. У настанку типа 2 дијабетеса учествују генетски и негенетски фактори. Негенетски фактори у које убрајамо гојазност, са посебним акцентом на централну гојазност, физичка неактивност, исхрана богата масноћама и засићеним масним киселинама, а сиромашна воћем и поврћем и другим намирницама богатим дијетним влакнима су посебно значајни, јер здрав начин живота, а превасходно здрава исхрана може да спречи до 70% случајева обољевања од типа 2 шећерне болести.

Акција састоји се од следећих сегмената:
1) Презентација о факторима ризика са посебним акцентом на исхрану.
2) Преглед (мерење крвног притиска, телесне масе и висине, обима струка и израчунавање БМИ).
3) Одређивање вредности шећера у крви.
4) Попуњавање упитника за процену ризика за настанак типа 2 шећерне болести.
5) Индивидуални рад са појединцима који имају висок степен ризика за настанак шећерне болести.

С обзиром да је предвиђено одређивање вредности шећера у крви молимо вас да на дан акције не доручкујете И не конзумирате никаква пића сем воде.

Сродне вести