Scroll Top

Промоција издања “Радости стварања”

Radost stvaranja
}}

Промоција издања “Радости стварања”
Субота, 04. новембар 2017. у 12h
Амфитеатар
Народнa библиотекa Србије
Београд

Промоција музичко-књижевног издања “Радости стварања“ композитора Зорана Јовановића, које су приредили Академија уметности и Удружење “Да се ИзвоЗди“ биће одржана у суботу 04. новембар 2017. у са почетком 12 часова у Амфитеатару Народне библиотеке Србије у Београду.

Избор соло песама на стихове великана српске поезије представља својеврсну антологију од 62 песме, међу више од 200 соло песама овога аутора, и настао је као резултат жеље за очувањем стваралаштва српске соло песме, уз свесрдну подршку Академије уметности Нови Сад, Сокоја, Народне библиотеке Србије, песника и наследника песника, приватне компаније COM-4T, и бројних задужбина, институција културе и појединаца.

Луксузно издање је реализовано у тврдим корицама и 2 диска и 2 књижице са стиховима 62 песме великана српске поезије, приказаних у изворном облику, до публике ће доћи кроз ланце књижара у Србији и часописе о књижевности и музици. Бројне песме, које су послужиле као основ за стварање соло песама из селекције, представљају капитална широко позната дела, а све песме значајно су остварење нашег песништва.

Издање, поред едукативне ноте постигнуте приказаним стиховима обогаћеним сликама великих мајстора (Ороско, Пикасо, Мунх, Моро … ), покушава да пружи својеврсно сведочење о плодном стваралачком периоду између 1970. и 1985. године, кога су обележили и бројни концерти српске соло песме, и да осврт на стваралаштво једног од најплодоноснијих композитора српске соло песме и на извођења уметника који су обогаћивали нашу музичку сцену у протеклих 40 година.

Нумере носе значајан уметнички печат 12 солиста, 4 пијанисте , 2 оркестра који су обележили 3 велика налета у којима су песме снимане и 2 реномирана инжењера звука. О чврстој вези песничког и композиторског рада у 20. веку у Србији, као и о афирмацији наше музичке баштине говориће:
– Проф. др Богдан Ђаковић, продекан Академије уметности Нови Сад, музиколог
– Проф. мр Мирјана Живковић, композитор и музички педагог
– Проф. мр Владимир Јовановић, музички педагог
– Др Александра Паладин, музиколог
– Мр Мирјана Влаовић, музички педагог и вокални уметник
– Војислав Јовановић, координатор издања

У музичком делу програма учествују:
– Марија Брајковић, сопран
– Огњен Миливојша, бас-баритон
– Ива Миланов и Милица Ковачевић, клавир

На издању се налазе песме којима су велики песници обогатили српску баштину, и то редом: Војислав Илић (2), Иво Андрић (7), Бранко Радичевић (1), Дејан Медаковић (4), Момир Николић (1), др Василије Топалов (2), Ранко Симовић (1), Бранко Каракаш (1), Мирослав Настасијевић (2), Васко Попа (1), Алексије Марјановић (1), Мирослав Антић (4), Љубивоје Ршумовић (4), Ј.Ј. Змај (10) у интерпретацијама које су забележили солисти:

– Мирјана Влаовић, сопран
– Драгица Николић Танасковић, мецосопран
– Душан Јанковић, баритон
– Славко Николић, тенор
– Тања Обреновић, мецосопран
– Верица Пејић, сопран
– Дијана Мартиновић , сопран
– Катарина Брадић, мецосопран
– Изабела Гужвањ, мецосопран
– Марија Елтрих, сопран
– Марија Брајковић, сопран
– Лука Божанић, тенор

Улаз на промоцију је слободан.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.