Scroll Top

Соња Радаковић/ПРЕВИШЕ СИ СТАРА

Sonja_Radakovic_foto_1 (002)
}}

Соња Радаковић/ПРЕВИШЕ СИ СТАРА
Понедељак, 04.12.2023. у 19.00
Галерија СУЛУВ
Нови Сад

Соња Радаковић/ПРЕВИШЕ СИ СТАРА

У понедељак, 4. децембра, у 19 часова, у Галерија СУЛУВ, биће отворена изложба Соње Радаковић под називом ПРЕВИШЕ СИ СТАРА.
Изложба ће трајати до 15. децембра 2023. године.

Бављење визуелном уметношћу и пре свега перформансом изложило ме је испробавању и прихватању различитих улога и активности. Најбитнија од њих везује се за покрет. Пре 10-ак година током својих мастер студија из сликарства изазвала сам себе да, као пандан уметничкој, смислим још једну непрофитну активност којом бих се бавила. Одлучила сам се за похађање часова класичног балета јер никада до тад нисам имала контакт са том врстом уметности. Ако желиш да постанеш бели лабуд мораш да кренеш на часове од раног детињства. Савршена преквалификација. Радила сам на рутини редовног вежбања и преузела одговорност за разбијање мита о немогућности образовања маторог тела. Све то у циљу суочавања са тензијом између интимне жеље и притиска хронологије образовног и биолошког развоја.

Идеја је да се истакне друштвена норма перцепције тела као старог у поређењу са млађим и савитљивијим које има привилеговани и тржишно прихватљив статус. Патетична улога престареле балерине поставља се заправо као критичко тело које покушава да достигне професионални ниво извођења иако репресивни систем тврди да је одавно касно за остваривање овог сна. Захваљујем се балетском педагогу Татјани Тасић за сарадњу и учешће у овом перформансу.

Биографија: Соња Радаковић (Београд, 1989) је визуелна уметница која активно излаже од 2007. Учествовала је на великом броју самосталних и групних изложби и пројеката у земљи и иностранству. Основне и мастер студије сликарства завршила је на Академији уметности у Новом Саду где тренутно похађа докторске студије из области Ликовних уметности и ради као виши стручни сарадник на Катедри за сликарство. Вишеструка је добитница стипендије Фонда за младе таленте Републике Србије, Ерасмус+ програма и награда из области сликарства и визуелних уметности. Добитница је награде 58. Октобарског салона у Београду. Поред просвете бави се спортом и уметношћу.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.