Scroll Top

Изложба Катедре за вајарство ПРОСТОРИ СКУЛПТУРЕ

}}

Изложба ПРОСТОРИ СКУЛПТУРЕ
Понедељак, 29. јануар 2024. у 19.00
Галерија Академије уметности Нови Сад
Булевар Михајла Пупина 22

Изложба Катедре за вајарство ПРОСТОРИ СКУЛПТУРЕ

Изложба професора и сарадника Катедре за вајарство „Простори скулптуре“ Департмана ликовних и примењених уметности први пут ће бити представљена поводом јубилеја – 50 година од оснивања Академије уметности у Новом Саду. Изложба представља почетак пројекта којим желимо да прикажемо савремене изразе и нови приступ скулптури запослених на Катедри за вајарство, а који је у складу са тенденцијама развоја Катедре.

Отварање изложбе заказано је за понедељак 29. јануар 2024. године у 19 часова, у Галерији Академије уметности, Булевар Михајла Пупина 22.

Вајарство је на Академији уметности постојало од самог почетка, најпре као обавезан предмет, да би 90-их година ХХ века била оформљена Катедра за вајарство. Како се на Катедри одувек тежило праћењу савремених токова у вајарству, настојимо да такав курс одржимо и данас и да непрестано унапређујемо наставни процес, који је повезан са уметничким стремљењима запослених на Катедри. Оно што одликује наш наставни кадар јесу различити приступи скулптури које у свом уметничком стваралаштву негују његови чланови. Разноврсност у поимању скулптуре сматрамо богатством које студентима омогућава да медиј скулптуре сагледају на свеобухватан начин, са увидом у правце у којима се данас креће овај уметнички израз – од класичног приступа, до освајања нових простора попут уметничких инсталација и проширене реалности. Уз то, тежимо да у стваралачки и наставни процес уводимо нове материјале, али и да покажемо да класични вајарски материјали имају своје место у савременим уметничким праксама. Представљени радови чине својеврстан пресек тренутних уметничких израза заступљних на Катедри, а будућим изложбама тежићемо да прикажемо неке од могућих праваца кретања у пољу скулптуре.

На изложби учествују редовни професор Славко Живановић, ванредни професори Мирјана Благојев, Магдалена Павловић, Никола Мацура, Александар Бунчић, доцент Ранко Драгић, виши стручни сарадници Игор Смиљанић и Јован Блат и стручни сарадници Соња Јо и Верољуб Наумовић.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.