Scroll Top

A-фест: Предавање др Иване Медић поводом 100. годишњице рођења академика Василија Мокрањца

}}

A-фест: Предавање др Иване Медић поводом 100. годишњице рођења академика Василија Мокрањца
Свечана сала Академије уметности Нови Сад
Петроварадинска тврђава
Среда, 13.12.2023. у 12.00

A-фест: Предавање др Иване Медић поводом 100. годишњице рођења академика Василија Мокрањца

Предавање у оквиру фестивала Департмана музичке уметности А-фест одржаће др Ивана Медић, научни саветник са Музиколошког института САНУ у Београду.

Предавање поводом обележавања 100. годишњице од рођења академика Василија Мокрањца биће одржано у среду, 13. децембра 2023. у Свечаној сали Академије уметности Нови Сад на Петроварадинској тврђави са почетком у 12 часова.

Др Ивана Медић је научни саветник Музиколошког института Српске академије наука и уметности. Ангажована је као ванредни професор на Департману за мултимедијални дизајн Рачунарског факултета у Београду, спољна сарадница Центра за руску музику колеџа Голдсмитхс Универзитета у Лондону и координаторка Студијске групе за словенску и источноевропску музику при Британској асоцијацији за славистику (SEEM/BASEES). Председница је Музиколошког друштва Србије, председница Научног већа и чланица Управног одбора Музиколошког института САНУ, председница Школског одбора најстарије музичке школе у Србији „Мокрањац” и управитељка „Фондације Василије Мокрањац”.

Ивана Медић је стекла звање магистра музикологије на Факултету музичке уметности у Београду. Педагошку каријеру започела је као асистент на Катедри за теоријске предмете Факултета музичке уметности у Београду, а пре одласка из Србије била је вршилац дужности главног музичког уредника у редакцији Трећег програма Радио Београда. Као добитница престижних стипендија Overseas Research Award, Graduate Teaching Assistantship и School of Arts, Histories and Cultures Awardодлази у Велику Британију, где је 2010. докторирала на Универзитету у Манчестеру, под менторством проф. Дејвида Фенинга. Радила је као предавач на Отвореном универзитету (The Open University) и сарадник у настави на Универзитету у Манчестеру, Велика Британија.

Објавила је пет монографија и преко 90 научних радова, уредила десет тематских зборника и два каталога. Добитница је годишње награде „Стана Ђурић-Клајн” за изузетан допринос музикологији у категорији за најбољу монографију 2019. године, као и Плакете Музиколошког института САНУ за изузетан допринос раду института 2022. године. Била је главни и одговорни уредник или гост-уредник часописа Музикологија-Musicology, Contemporary Music Review, Arts, Музички талас и Књижевна историја.

Руководилац је више домаћих и међународних научних пројеката.
Активна је као пијанисткиња и бас-гитаристкиња, првенствено у домену савремене музике.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.