Scroll Top

Ана Вртачник, добитница прве награде “Youth Heroes“

Ana Vrtacnik 1
}}

Ана Вртачник
Добитница прве награде
Уметности и култура
Млади хероји

Ана Вртачник, асистент на Департману ликовне уметности добитница је прве награде  “Youth Heroes“ у области културе и уметности коју додељује Еxит фондација и компанија НИС, а добијају је вредни и успешни појединци из укупно четири области: образовања/науке, предузетништва и креативних индустрија, друштвеног активизма, културе/уметности и носиоци су признања „ Youth Heroes “.

Људи и континенти најлакше се повезују уметношћу. То је један од циљева младе уметнице Ане Вртачник из Сарајева, која ради као асистент на катедри за сликарство на Академији уметности у Новом Саду.

Она ће ове године представити своје радове у једној од најбољих уметничких резиденција „Red Gate“ у Пекингу и то ће бити први пут да један уметник из Србије учествује на тако важној резиденцији.

Ана ће ову пирлику искористити да представи квалитет домаће сцене у једном од највећих центара уметности на Истоку, што је само један од разлога због ког је проглашена победницом конкурса „ Youth Heroes“ у области културе и уметности.

Двадесетшестогодишња Ана представница је најталентованијих младих сликара у Србији са преко 50 изложби у земљи и иностранству чиме је стекла познанства са еминентним колекционарима и галеристима широм света.

Ова млада уметница користи и своју позицију асистента на факултету како би млађим генерацијама пренела знање, подстакла их на креативност и пружила им могућност да се усавршавају у иностранству, где могу да стекну непроценљиво искуство и почну своје међународно представљање. До сада је неколико студената, управо захваљујући њој, добило прилику да буде стипендиста у Аустрији, Шпанији и Америци.

– Педагошка позиција је нешто што са собом носи велику одговорност, јер студентима са којима се свакодневно ради треба дати добар и успешан пример да се и са скромним могућностима може постићи заиста много уколико се ради са пуно страсти и воље – тврди Ана, која се труди да улије самопоуздање својим студентима да што више конкуришу за награде и за излагање у престижним уметничким просторима.

Ана Вртачник је и организатор хуманитарних изложби и једна од дизајнерка модног пројекта, који за циљ има побољшање услова живота сиромашних породица. Део прихода од продаје специјално дизајнираних мајица намењен је за намирнице, а новац се користи и за пошумљавање планете са циљем да се створи здраво окружење у којем живимо.

Резултат вишегодишњег пројекта „Youth Heroes“ и његове активне промоције позитивних узора младима, може да стимулише долазеће генерације да активно учествују у друштву које вреднује знање, креативност и рад. Тежи се да добитници награде, млади хероји представљају амбасадоре свих нас и да кроз своје личне примере прикажу будућност на делу.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.