Scroll Top

Helena, serbiae regina

}}

Свечано отворена изложба „Helena, serbiae regina“ настала поводом обележавања 75 година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе
Галеријa Академије уметности Нови Сад
Булевар Михајла Пупуна 20

Helena, serbiae regina

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић у Галерији Академије уметности Нови Сад свечано је отворила изложбу „Helena, serbiae regina” која је настала поводом обележавања 75 година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе. Ова изложба уврштена је у овогодишњи програм традиционалне манифестације ,,Месец франкофоније” у Србији.

Гојковић је рекла да је, поред научне и уметничке вредности, ова поставка је и добар пример културне дипломатије, будући да доприноси јачању културне сарадње и пријатељства између Србије и Француске.
Према њеним речима, изложба о знаменитој личности српске историје француског порекла, Јелени Анђел и њеној задужбини у срцу Србије, манастиру Градац, у себи носи вишестрану симболику.
„Кроз живот свете краљице, монахиње и светитељке Јелене Анжујске и њену задужбину приказани су снага и моћ средњовековне Србије, изузетна стваралачка достигнућа тога доба која су заузела важно место у нашој културној и духовној баштини”, истакла је Маја Гојковић.

Проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности Нови Сад истакао је да је садржај ове изложбе културно-историјско наслеђе Србије, а управо прича о Јелени Анђел и манастиру Градац кроз више слојева осликава везе Француске и Србије.
„Поред савремене уметности ми се бавимо и очувањем вредности прошлости, а то је оно што свакако јесте контекст ове изложбе и ми желимо да наш допринос овоме буде кроз ову дивну изложбу и заиста желим свима да уживате у овим експонатима”, рекао је Бокан.

Директорка Републичког завода за заштиту споменика проф. др Дубравка Ђукановић навела је да је на изложби представљено 12 уметничких дела, од којих су шест културна добра.
„Кроз ову изложбу смо представили део историје и уметности културе Србије, али смо се потрудили и да прикажемо хронологију века и по дугог истраживања, обнове и презентације комплекса манастира Градац. Кроз све сегменте ове изложбе проткани су детаљи конзерваторско-рестаураторског рада који спада у једне од најзначајнијих, најобимнијих и најуспешнијих реализација у Србији”, објаснила је проф. др Дубравка Ђукановић.

Отварању изложбе присуствовао је директор Француског института и саветник за културну сарадњу Амбасаде Француске Станислас Пјере који је у обраћању присутнима изјавио да ова изложба свакако доприноси историјски добрим односима Француске и Србије.

Поставка је настала у сарадњи са другим националним установама културе и академским и научним институцијама, а сви заинтересовани посетиоци имаће прилику да је погледају до 30. Марта 2023., радним данима од 12 до 19 часова у Галерији Академије уметности у Новом Саду (БУлевар Михајла Пупина 20).
У оквиру пратећег програма изложбе биће организовано:
• вођење кроз изложбу, од стране чланова ауторског тима, др Драганe Павловић и Сањe Кесић Ристић, у уторак, 21. марта у 18.00 часова
• предавање ”Место и улога париске катедре Габријела Мијеа у изучавању маузолеја краљице Јелене” др Дубравке Прерадовић, у петак, 24. марта са почетком у 18:00 часова и
• радионица конзервације фрагмената зидног сликарства у суботу, 25. марта са почетком у 11:00 часова, коју ће водити мср Маријана Протић.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.