Scroll Top

Изложба “Helena, serbiae regina” – обележавања 75. година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе

}}

Изложба “Helena, serbiae regina” – обележавања 75. година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе
Галерија Академије уметности Нови Сад
Булевар Михајла Пупина 20
17. март 2023. у 19.00

Изложба “Helena, serbiae regina” – обележавања 75. година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе

Изложба Helena, serbiae regina, која је настала у поводу обележавања 75. година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе, у сарадњи са другим националним установама културе и академским и научним институцијама, биће отворена 17. марта 2023. године у новооснованој Галерији Академије уметности у Новом Саду са почетком у 19 часова.

Изложбу ће отворити госпођа Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе Републике Србије и господин Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Србији.

Изложба, која кроз причу о Јелени Анђел и манастиру Градац кроз више слојева осликава везе Француске и Србије, први пут је приказана у децембру 2022. године у Културном центру Србије у Париз и изразито је позитивно оцењена од стране француских академских радника, истраживача византолога и конзерватора Центра за националне споменике Француске. Због велике пажње париске публике, коју је привукла, изложба је уврштена у овогодишњи програм традиционалне манифестације Месец франкофоније у Србији.

Изложба ће бити отворена за публику од 17. до 30. марта 2023. године, радним данима од 12:00 до 19:00 часова у Галерији Академије уметности у Новом Саду на Булевару Михајла Пупина 20. У оквиру пратећег програма изложбе биће организовано:

• вођење кроз изложбу, од стране чланова ауторског тима, др Драганe Павловић и Сањe Кесић Ристић, у уторак, 21. марта у 18.00 часова
• предавање ”Место и улога париске катедре Габријела Мијеа у изучавању маузолеја краљице Јелене” др Дубравке Прерадовић, у петак, 24. марта са почетком у 18:00 часова и
• радионица конзервације фрагмената зидног сликарства у суботу, 25. марта са почетком у 11:00 часова, коју ће водити мср Маријана Протић.

У оквиру изложбе, захваљујући позајмицама из Народног музеја Србије из Београда и Народног музеја из Краљева, као и излагањем уметничких предмета из колекције Републичког завода, публика ће имати прилику да види оригиналну мистрију из времена градње градачког храма, копије фресака живописа из Благовештењске цркве манастира Градац, копије фресака из манастира Грачаница и Сопоћани на којима је Јелена представљена као краљица, мајка и монахиња, као и копију иконе коју је поклонила Ватикану.

Сваку од целина изложбе, које су посвећене краљици Јелени и њеним задужбинама, хронологији изградње манастира Градац, истраживањима и обнови манастирског комплекса, као и градитељско-уметничким дометима архитектуре и сликарства Благовештењске цркве, прати по један кратки документарни филм, настао у сарадњи и уз подршку Факултета драмских уметности из Београда.

Ауторски тим изложбе чине стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе, Филозофског факултета Универзитета у Београду и Балканолошког института САНУ, као и професори и студенти Академије уметности Нови Сад Универзитета у Новом Саду и Факултета ликовних уметности и Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду.

Изложба је финансирана средствима Министарства културе Републике Србије и реализована уз благослов Епископа жичког др. Јустина (Стефановића) и ентузијазам игуманије манастира Градац Нине (Неранџић).

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.