Scroll Top

Уметност доступна свима

Fotka za umetnost dostupna svima
}}

Пројекат Академија уметности

Члан 27. Универзалне декларације УН о људским правима каже да: “Свако има право да слободно учествује у културном животу заједнице, да ужива у уметности и да учествује у научном напретку и у добробити која отуда проистиче…”.

Пројекат Академије уметности у Новом Саду, Департмана ликовне уметности под руководством проф. Босиљке Зиројевић Лечић “Уметничко стваралаштво као начин инклузије; Инклузија кроз креативно изражавање – ликовне уметности” један је од корака ка остваривању тог права за младе талентоване особе са сметњама у развоју и инвалидитетом које су као и њихови вршњаци из типичне популације изабрали да им ликовна уметност буде животни позив.

Први полазници овог пројекта: Анамариа, Јелена, Груја, Бојана, Бранкица, Марко, Михајло и Вир су ученици и корисници ШОСО “Милан Петровић” са домом ученика, школе за дизајн “Богдан Шупут” и Дома за децу и омладину у Ветернику. Они су током школовања показали велику потребу и посвећеност ликовном изражавању, а некима од њих је ликовни израз најречитији и првенствени вид комуникације. Храбро и са великим ентузијазмом су крајем октобра 2017. започели дружење са студентима и наставницима Департмана ликовне уметности Академије уметности.

Мирјана Исков, координатор пројекта испред ШОСО “Милан Петровић” објашњава да на обострано задовољство смо уочили да су током првих сусрета у креативним радионицама школе “Милан Петровић” превазиђене баријере предрасуда и страха од непознатог.

-Посебно нас радује интересовање и бројан одзив студената Академије уметности, који су узели учешће и у другим активностима у школи, распитивали се о могућностима за волонтирање и били добродошла публика на наступу школског „соундбеам“ оркестра „Добри људи“ у оквиру „Новосадског јазз фестивала“. Тиме су већ на почетку успостављену међусобни односи поштовања и уважавања као оквир за вршњачку подршку и учење у наставку пројекта који се реализује у сликарским класама на Академији – истиче Мирјана Исаков.

У другој фази пројекта Академија је обезбедила разнолик сликарски материјал како би се полазници упознали са сликарским техникама и различитим могућностима изражавања које ови материјали омогућавају.

-Самостално или уз асистенцију студената и наставника остварени су и први ликовни радови који ће као и сам процес рада и интеракција међу полазницима и студентима бити предмет анализе у циљу креирања студијског програма који би омогућио квалитетнију образовну и културну инклузију младих стваралаца. Изложба одабраних радова ће бити постављена у Галерији ШОСО „Милан Петровић“ у Инклузивно-креативном центру на Новом насељу – наводи проф. Босиљка Зиројевић Лечић.

Спремност за учешће и одушевљење овим пројектом су исказали и родитељи и старатељи полазника, као и наставници и радни инструктори и други стручњаци који су препознали њихове креативне потенцијале. Афирмација талента, рада и знања повећава видљивост маргинализоване групе младих са инвалидитетом. На тај начин се сензибилише локална заједница за прихватање различитости на путу остваривања људских права и истинске социјалне инклузије.

Пројекат “Уметничко стваралаштво као начин инклузије; Инклузија кроз креативно изражавање – ликовне уметности” финансиран је од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.