Уметност доступна свима

Fotka za umetnost dostupna svima
}}

Пројекат Академија уметности

Члан 27. Универзалне декларације УН о људским правима каже да: “Свако има право да слободно учествује у културном животу заједнице, да ужива у уметности и да учествује у научном напретку и у добробити која отуда проистиче…”.

Пројекат Академије уметности у Новом Саду, Департмана ликовне уметности под руководством проф. Босиљке Зиројевић Лечић “Уметничко стваралаштво као начин инклузије; Инклузија кроз креативно изражавање – ликовне уметности” један је од корака ка остваривању тог права за младе талентоване особе са сметњама у развоју и инвалидитетом које су као и њихови вршњаци из типичне популације изабрали да им ликовна уметност буде животни позив.

Први полазници овог пројекта: Анамариа, Јелена, Груја, Бојана, Бранкица, Марко, Михајло и Вир су ученици и корисници ШОСО “Милан Петровић” са домом ученика, школе за дизајн “Богдан Шупут” и Дома за децу и омладину у Ветернику. Они су током школовања показали велику потребу и посвећеност ликовном изражавању, а некима од њих је ликовни израз најречитији и првенствени вид комуникације. Храбро и са великим ентузијазмом су крајем октобра 2017. започели дружење са студентима и наставницима Департмана ликовне уметности Академије уметности.

Мирјана Исков, координатор пројекта испред ШОСО “Милан Петровић” објашњава да на обострано задовољство смо уочили да су током првих сусрета у креативним радионицама школе “Милан Петровић” превазиђене баријере предрасуда и страха од непознатог.

-Посебно нас радује интересовање и бројан одзив студената Академије уметности, који су узели учешће и у другим активностима у школи, распитивали се о могућностима за волонтирање и били добродошла публика на наступу школског „соундбеам“ оркестра „Добри људи“ у оквиру „Новосадског јазз фестивала“. Тиме су већ на почетку успостављену међусобни односи поштовања и уважавања као оквир за вршњачку подршку и учење у наставку пројекта који се реализује у сликарским класама на Академији – истиче Мирјана Исаков.

У другој фази пројекта Академија је обезбедила разнолик сликарски материјал како би се полазници упознали са сликарским техникама и различитим могућностима изражавања које ови материјали омогућавају.

-Самостално или уз асистенцију студената и наставника остварени су и први ликовни радови који ће као и сам процес рада и интеракција међу полазницима и студентима бити предмет анализе у циљу креирања студијског програма који би омогућио квалитетнију образовну и културну инклузију младих стваралаца. Изложба одабраних радова ће бити постављена у Галерији ШОСО „Милан Петровић“ у Инклузивно-креативном центру на Новом насељу – наводи проф. Босиљка Зиројевић Лечић.

Спремност за учешће и одушевљење овим пројектом су исказали и родитељи и старатељи полазника, као и наставници и радни инструктори и други стручњаци који су препознали њихове креативне потенцијале. Афирмација талента, рада и знања повећава видљивост маргинализоване групе младих са инвалидитетом. На тај начин се сензибилише локална заједница за прихватање различитости на путу остваривања људских права и истинске социјалне инклузије.

Пројекат “Уметничко стваралаштво као начин инклузије; Инклузија кроз креативно изражавање – ликовне уметности” финансиран је од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Сличне вести