Scroll Top

ЈУБИЛЕЈ: Свечано отворена изложба радова наставника, наставница, сарадника и сарадница Департмана ликовних и примењених уметности

DSCF1712
}}

ЈУБИЛЕЈ: Свечано отворена изложба радова наставника, наставница, сарадника и сарадница Департмана ликовних и примењених уметности
Галерија Академије уметности
Булевар Михајла Пупина 20
Изложба је отворена до 07. јуна 2024.

ЈУБИЛЕЈ: Свечано отворена изложба радова наставника, наставница, сарадника и сарадница Департмана ликовних и примењених уметности

Изложба радова наставника, наставница, сарадника и сарадница Департмана ликовних и примењених уметности поводом 50 година Академије уметности Нови Сад свечано је отворена у Галерији Академије уметности. Изложбу су отворили проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности Нови Сад и проф. Мирослав Шилић, директор Департмана ликовних и примењених уметности.

Изложба ће за све заинтересоване посетиоце бити отворена до 07.06.2024, сваког радног дана од 12 до 19 часова.

ARS LONGA, VITA BREVIS

Јубилеј који ове године обележавамо, 50 година постојања и рада Академије уметности, прилика је да се подсетимо почетака, значајних личности и догађаја који су обележили овај период.

Департман, под данашњим именом Департман ликовних и примењених уметности, постоји од самих почетака Академије уметности. Тада назван Ликовни одсек, обухватао је у себи деловање најзначајнијих уметника тадашње новосадске уметности, оснивача Академије – Миливоја Николајевића, Бошка Петровића, Јована Солдатовића, Богомила Карлавариса и многих других. Утемељен у класичним ликовним дисциплинама цртања, сликања, вајања и графике, пружио је одличну основу за каснији развој других облика савремене уметности. Увођењем области као што су видео, фотографија и графички дизајн, делатност Академије се ширила у свим могућим правцима тадашње уметности, да би данас покривала области од перформанса, инсталације и дигиталне уметности до илустрације и дизајна ентеријера. Поред уметничког стваралаштва, важан сегмент рада је и педагошка делатност, односно “учење о учењу” уметности. Кроз деценије рада, формиране су генерације ликовних педагога који до данас носе мисао о ликовном образовању у школама на територији Војводине и Србије.
Данас су пред нама радови наставника и сарадника, великим делом некадашњих студената Академије. Можемо сада већ говорити о трећој генерацији наставника и сарадника који су своје образовање стекли на Академији уметности. Формирани на “раменима великана”, широког образовања и јасних ауторских ставова, ови уметници и њихови радови представљају сублимирана сазнања из прошлости, али су истовремено и залог за будућност.

Мирослав Шилић
Директор Департмана ликовних и примењених уметности

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.