Scroll Top

Конзерваторски разговори

Daniela Korolija konzertvatorijum
}}

Конзерваторски разговори
10. и 16. мај 2019.
Академија уметности
Галерија Матице српске

Академија уметности, Департман ликовних уметности и Галерија Матице српске позивају све заинтересоване на “Конзерваторске разговоре” који ће се одржати 10. и 16. маја 2019. У области конзервације и рестаурације постоји много тема које треба да се дискутују са различитх аспеката: уметничког, конзерваторског, историјског, културолошког.

10. мај 2019. у 16.00 (место одржавања: Академија уметности)

КОНЗЕРВАЦИЈА МОЗАИКА НЕКАД И САД

Учествују:
Маја Франковић, виши конзерватор Централног института за конзервацију у Београду и Николина Малинић, студенткиња друге године мастера Конзервација и рестаурације дела ликовне и примењене уметности Академије уметности у Новом Саду.

Маја Франковић је истражила историју конзервације мозаика у музејским збиркама у Србији, па ће њено излагање осветлити старе, сад већ превазиђене конзерваторске технике, као и пут који је конзервација мозаика прошла до савремених техника које су данас у употреби. Након тога, Николина Малинић ће изнети искуства са специјалистичког курса о конзервацији мозаика у Институту за конзервацију у Фиренци, на којем је учествовала 2018. године.

16. мај 2019. у 19.00 (место одржавања: Галерија Матице српске)

КАКО ЧУВАМО САВРЕМЕНУ УМЕТНОСТ?

Учествују:
Лука Кулић, вајар и конзерватор дела савремене уметности и др Даниела Королија Црквењаков, професор конзервације на Академији уметности у Новом Саду
Тема конзервације и рестаурације дела савремене уметности је све актуелнија. Сами уметници често користе материјале који нису трајни, или чије старење током времена није добро познато. То представља велики изазов за конзерваторе.

Позивамо студенте Департмана ликовних уметности да се придруже дискусији са конзерваторима о томе како виде трајање својих дела у будућности и да ли им је то важно.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.