Scroll Top

Радионице из фотографије 2019.

A3 Plakat Foto Radionice2019 1
}}

Радионице из фотографије 2019.
Академија уметности
Универзитет у Новом Саду

Радионице из фотографије 2019.
Академија уметности, Универзитет у Новом Саду
Циљ радионица

Упознавање полазника с основама фотографије с техничког, естетског и примењеног аспекта.
Коме је радионица намењена?
Курс је намењен свим заинтересованим полазницима, независно од предзнања, узраста, (најмлађи је средњошколски узраст), едукације или професионалне оријентације

Ко води радоионице?
Наставу воде професори и сарадници катедре за фотографију

Трајање радионице:
1 или 2 викенда: субота и недеља од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Место одржавања радионица:
Академија уметности, Косовска 33, Нови Сад, фотографски студио и лабораторија

Време одржавања радионица:
Летњи семестар 2019. година

Број полазника по радионици:
Минимални број полазника 3, максимални број у зависности од радионице

Теме радионица:
Студијска фотографија-мртва природа, црно бела – аналогна фотографија, студијска фотографија-портрет, документарна фотографија-истраживачки рад, цијанотипија – стари фотографски процес.

1. СТУДИЈСКА ФОТОГРАФИЈА – МРТВА ПРИРОДА (ПРИМЕЊЕНА ФОТОГРАФИЈА)

• Пожељно предзнање о основама руковања фотоапаратом.
Време одржавања: 6. и 7. април 2019. Субота и недеља од 10 до 14х (4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:

Први дан: упознавање са студијском расветом, мерење светла, исправна репродукција боје. Рад са једним, два и три расветна тела. Кадрирање, дубинска оштрина, баланс беле, рад са различитим објективима, истицање друге и треће димензије, текстуре… Креативно аранжирање предмета. Заједнички рад на комплексном примеру осветљавања и аранжирања. Предавање о мртвој природи (максимално 1х).
Други дан: примењена фотографија – фотографисање различитих производа (храна, индустријски производи, макро фотографија…). Самостално фотографисање уз менторство предавача, разговор о појединачним радовима.
• Материјал: Академија обезбеђује сву неопходну фото-опрему (студио,расвета, фотоапарат, објективи, позадине).

Број полазника: минимално 3, максимално 8 полазника

Цена радионице: 6.000,00 динара.

2. СТУДИЈСКА ФОТОГРАФИЈА– ОСНОВНИ НИВО – ПОРТРЕТ

• Пожељно предзнање о основама руковања дигиталним фотоапаратом.
Време одржавања: 13. и 14. април 2019. субота и недеља од 10 до 14х (4 сата са две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:

Радионица портретне фотографије обухвата фотографисање лица и фигуре модела у професионалном фотографском студију и у екстеријеру. Полазници имају прилику да се упознају са техничким специфичностима студијске расветне опреме, мерењем светла, те да уз помоћ предавача савладају основне технике осветљавања лица и фигуре (рад са једним, два и три расветна тела + осветљавање позадине). Технички део такође обухвата појмове кадрирања, дубинске оштрине, уврђивања оптималног тоналитета коже (баланс беле), рад с различитим објективима. Поред информација које се односе на фотографску технику, у оквиру радионице биће одржано и краће теоријско предавање из области естетике фотографије, чији је циљ да се учесници упознају са различитим приступима портретном жанру и сазнају више о уметничким тенденцијама у овој области.

Први дан
Упознавање са студијском опремом, предавање из естетике фотографије, демонстрација различитих светлосних поставки, фокус на пози модела, самостално фотографисање уз менторство предавача, разговор о појединачним радовима, групни дијалог
Други дан
Фотографисање у екстеријеру, учесници бирају локације фотографисања, могућност међусобног фотографисања или учешће модела, фотографисање “по задатку” (1х), налажење у студију, разговор о резултатима, групни дијалог

Материјал: Академија обезбеђује модела за фотографисање као и сву неопходну фото-опрему (фотоапарат, објективи, расвета, позадине).

Број полазника: минимално 3, максимално 6 полазника

Цена радионице: 5.500,00 динара

3. ЦРНО БЕЛА – АНАЛОГНА ФОТОГРАФИЈА СНИМАЊЕ ПОРТРЕТА У СТУДИЈУ – ОСНОВНИ НИВО

Време одржавања: 20. и 21. април 2019. субота и недеља од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:

Први дан: упознавање с основама црно беле фотографије – фотоапарат, мерење светла, подешавање основних параметара (ИСО осетљивост, бленда, експозиција, објективи…); упознавање с лабораторијом и хемијским процесима; снимање филма и развијање. Предавање о естетици фотографије (максимално 1х). Полазници добијају задатак да осмисле и разраде поставку снимка на задату тему Портрет у студију (реквизите, по претходном договору с предавачима, доносе полазници). Уз светлсону поставку и асистенцију водитеља курса сваки полазник снима шест фотографија.
Други дан: развијање филма, прави се одабир од три фотографије за повећавање, рад у лабораторији на изради фотографија формата 18×24цм (од пробних до коначних копија). Посебан акценат је на разговору о избору фотографија.

Материјал: за све полазнике обезбеђена је хемија, папири и филмови за рад. Пожељно је да сваки полазник поседује свој аналогни фотоапарат.

Број полазника: минимално 3, максимално 6 полазника

Цена радионице : 6.000,00 динара

4. ДОКУМЕНТАРНА ФОТОГРАФИЈА – ОСНОВНИ НИВО – СТОРРY ТЕЛЛИНГ (ИСТРАЖИВАЧКИ РАД)

• Пожељно предзнање о основама руковања фотоапаратом.
Време одржавања: 4. и 5. мај/11. и 12. мај 2019. два викенда од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:
Први викенд
• Субота: Предавање о документарној фотографији, пројекција различитих документарних пројеката, анализа и разговор с полазницима радионице. Задатак на одређену тему за следећи дан.
Недеља: Избор фотографија са задатка и анализа. Разговор о едитовању фотографија и њиховој презентацији (wеб, књига, часопис, изложба…). Задатак на одређену тему (бирају полазници) за следећу суботу.
Други викенд
• Субота: Предавање о документарној фотографији, пројекција различитих документарних пројеката, анализа и разговор с полазницима радионице. Анализа задатка и теме од претходног викенда.
Недеља: Коначан избор фотографија са задатка и анализа. Уобличавање серије фотографија и њихова презентација (wеб, књига, часопис, изложба…).

Број полазника: минимално 3, максимално 8 полазника

• Цена радионице: 9.600,00 динара.

5. ЦИЈАНОТИПИЈА – СТАРИ ФОТОГРАФСКИ ПРОЦЕС

Цијанотипија је фотоосетљиви поступак који датира још из половине XИX века. Интересантан и креативан поступак којим се користи светлосноосетљива карактеристика припремљене емулзије. Њеним наношењем на папир, контактним копирањем са објектима и експонирањем се добијају резултати: фотограми (осликани обриси постављених објеката).
Цијанотипије су, дакле, фотограми који су карактеристични по својој интензивној плавој боји. Лепота овог поступка је у ликовном истраживању материјала на принципу фотографског експонирања који обилује великим распоном креативних решења.
У оквиру цијанотипске радионице ће бити представљен и фотограм као фотографска техника која подразумева осветљавање фотографског папира и добијања сличних резултата.

Време одржавања: 18. и 19. мај 2019. субота и недеља од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:
Први дан:
Упознавање са цијанотипским поступком, предавање о поступку (историјат и упознавање са техничким спецификацијама). Приказивање примера.
Представљање карактеристика емулзије и њено припремање: амониумферицитрат зелени, калијум ферицијанид, упознавање са наношењем емулзије на подлогу.
Представљање фотографске лаобраторије као простора прилагођеном за рад на цијанотипском поступку.
Рад у лабораторији.
Припремање емулзије, наношење на подлогу, експонирање.

Други дан:
Припремање емулзије, наношење на подлогу, експонирање.
Преглед радова насталих током трајања радионице.
Анализа радова и разговор са полазницима.

Број полазника: минимално 3, максимално 8 полазника.
Цена радионице: 5.000,00 динара

НА КРАЈУ СВАКЕ РАДИОНИЦЕ МОГУЋНОСТ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ РАДОВА ПОЛАЗНИКА У ГАЛЕРИЈИ КАТЕДРЕ ЗА ФОТОГРАФИЈУ, АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ, КОСОВСКА 33

СВАКИ ПОЛАЗНИК ДОБИЈА СЕРТИФИКАТ АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ О ЗАВРШЕНОМ КУРСУ ФОТОГРАФИЈЕ.

Пријавни формулар можете преузети ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.