Радионице из фотографије 2019.

A3 Plakat Foto Radionice2019 1
}}

Радионице из фотографије 2019.
Академија уметности
Универзитет у Новом Саду

Радионице из фотографије 2019.
Академија уметности, Универзитет у Новом Саду
Циљ радионица

Упознавање полазника с основама фотографије с техничког, естетског и примењеног аспекта.
Коме је радионица намењена?
Курс је намењен свим заинтересованим полазницима, независно од предзнања, узраста, (најмлађи је средњошколски узраст), едукације или професионалне оријентације

Ко води радоионице?
Наставу воде професори и сарадници катедре за фотографију

Трајање радионице:
1 или 2 викенда: субота и недеља од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Место одржавања радионица:
Академија уметности, Косовска 33, Нови Сад, фотографски студио и лабораторија

Време одржавања радионица:
Летњи семестар 2019. година

Број полазника по радионици:
Минимални број полазника 3, максимални број у зависности од радионице

Теме радионица:
Студијска фотографија-мртва природа, црно бела – аналогна фотографија, студијска фотографија-портрет, документарна фотографија-истраживачки рад, цијанотипија – стари фотографски процес.

1. СТУДИЈСКА ФОТОГРАФИЈА – МРТВА ПРИРОДА (ПРИМЕЊЕНА ФОТОГРАФИЈА)

• Пожељно предзнање о основама руковања фотоапаратом.
Време одржавања: 6. и 7. април 2019. Субота и недеља од 10 до 14х (4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:

Први дан: упознавање са студијском расветом, мерење светла, исправна репродукција боје. Рад са једним, два и три расветна тела. Кадрирање, дубинска оштрина, баланс беле, рад са различитим објективима, истицање друге и треће димензије, текстуре… Креативно аранжирање предмета. Заједнички рад на комплексном примеру осветљавања и аранжирања. Предавање о мртвој природи (максимално 1х).
Други дан: примењена фотографија – фотографисање различитих производа (храна, индустријски производи, макро фотографија…). Самостално фотографисање уз менторство предавача, разговор о појединачним радовима.
• Материјал: Академија обезбеђује сву неопходну фото-опрему (студио,расвета, фотоапарат, објективи, позадине).

Број полазника: минимално 3, максимално 8 полазника

Цена радионице: 6.000,00 динара.

2. СТУДИЈСКА ФОТОГРАФИЈА– ОСНОВНИ НИВО – ПОРТРЕТ

• Пожељно предзнање о основама руковања дигиталним фотоапаратом.
Време одржавања: 13. и 14. април 2019. субота и недеља од 10 до 14х (4 сата са две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:

Радионица портретне фотографије обухвата фотографисање лица и фигуре модела у професионалном фотографском студију и у екстеријеру. Полазници имају прилику да се упознају са техничким специфичностима студијске расветне опреме, мерењем светла, те да уз помоћ предавача савладају основне технике осветљавања лица и фигуре (рад са једним, два и три расветна тела + осветљавање позадине). Технички део такође обухвата појмове кадрирања, дубинске оштрине, уврђивања оптималног тоналитета коже (баланс беле), рад с различитим објективима. Поред информација које се односе на фотографску технику, у оквиру радионице биће одржано и краће теоријско предавање из области естетике фотографије, чији је циљ да се учесници упознају са различитим приступима портретном жанру и сазнају више о уметничким тенденцијама у овој области.

Први дан
Упознавање са студијском опремом, предавање из естетике фотографије, демонстрација различитих светлосних поставки, фокус на пози модела, самостално фотографисање уз менторство предавача, разговор о појединачним радовима, групни дијалог
Други дан
Фотографисање у екстеријеру, учесници бирају локације фотографисања, могућност међусобног фотографисања или учешће модела, фотографисање “по задатку” (1х), налажење у студију, разговор о резултатима, групни дијалог

Материјал: Академија обезбеђује модела за фотографисање као и сву неопходну фото-опрему (фотоапарат, објективи, расвета, позадине).

Број полазника: минимално 3, максимално 6 полазника

Цена радионице: 5.500,00 динара

3. ЦРНО БЕЛА – АНАЛОГНА ФОТОГРАФИЈА СНИМАЊЕ ПОРТРЕТА У СТУДИЈУ – ОСНОВНИ НИВО

Време одржавања: 20. и 21. април 2019. субота и недеља од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:

Први дан: упознавање с основама црно беле фотографије – фотоапарат, мерење светла, подешавање основних параметара (ИСО осетљивост, бленда, експозиција, објективи…); упознавање с лабораторијом и хемијским процесима; снимање филма и развијање. Предавање о естетици фотографије (максимално 1х). Полазници добијају задатак да осмисле и разраде поставку снимка на задату тему Портрет у студију (реквизите, по претходном договору с предавачима, доносе полазници). Уз светлсону поставку и асистенцију водитеља курса сваки полазник снима шест фотографија.
Други дан: развијање филма, прави се одабир од три фотографије за повећавање, рад у лабораторији на изради фотографија формата 18×24цм (од пробних до коначних копија). Посебан акценат је на разговору о избору фотографија.

Материјал: за све полазнике обезбеђена је хемија, папири и филмови за рад. Пожељно је да сваки полазник поседује свој аналогни фотоапарат.

Број полазника: минимално 3, максимално 6 полазника

Цена радионице : 6.000,00 динара

4. ДОКУМЕНТАРНА ФОТОГРАФИЈА – ОСНОВНИ НИВО – СТОРРY ТЕЛЛИНГ (ИСТРАЖИВАЧКИ РАД)

• Пожељно предзнање о основама руковања фотоапаратом.
Време одржавања: 4. и 5. мај/11. и 12. мај 2019. два викенда од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:
Први викенд
• Субота: Предавање о документарној фотографији, пројекција различитих документарних пројеката, анализа и разговор с полазницима радионице. Задатак на одређену тему за следећи дан.
Недеља: Избор фотографија са задатка и анализа. Разговор о едитовању фотографија и њиховој презентацији (wеб, књига, часопис, изложба…). Задатак на одређену тему (бирају полазници) за следећу суботу.
Други викенд
• Субота: Предавање о документарној фотографији, пројекција различитих документарних пројеката, анализа и разговор с полазницима радионице. Анализа задатка и теме од претходног викенда.
Недеља: Коначан избор фотографија са задатка и анализа. Уобличавање серије фотографија и њихова презентација (wеб, књига, часопис, изложба…).

Број полазника: минимално 3, максимално 8 полазника

• Цена радионице: 9.600,00 динара.

5. ЦИЈАНОТИПИЈА – СТАРИ ФОТОГРАФСКИ ПРОЦЕС

Цијанотипија је фотоосетљиви поступак који датира још из половине XИX века. Интересантан и креативан поступак којим се користи светлосноосетљива карактеристика припремљене емулзије. Њеним наношењем на папир, контактним копирањем са објектима и експонирањем се добијају резултати: фотограми (осликани обриси постављених објеката).
Цијанотипије су, дакле, фотограми који су карактеристични по својој интензивној плавој боји. Лепота овог поступка је у ликовном истраживању материјала на принципу фотографског експонирања који обилује великим распоном креативних решења.
У оквиру цијанотипске радионице ће бити представљен и фотограм као фотографска техника која подразумева осветљавање фотографског папира и добијања сличних резултата.

Време одржавања: 18. и 19. мај 2019. субота и недеља од 10 до 14х (дневно 4 сата са најмање две паузе од 15 минута).

Програм предавања и вежби:
Први дан:
Упознавање са цијанотипским поступком, предавање о поступку (историјат и упознавање са техничким спецификацијама). Приказивање примера.
Представљање карактеристика емулзије и њено припремање: амониумферицитрат зелени, калијум ферицијанид, упознавање са наношењем емулзије на подлогу.
Представљање фотографске лаобраторије као простора прилагођеном за рад на цијанотипском поступку.
Рад у лабораторији.
Припремање емулзије, наношење на подлогу, експонирање.

Други дан:
Припремање емулзије, наношење на подлогу, експонирање.
Преглед радова насталих током трајања радионице.
Анализа радова и разговор са полазницима.

Број полазника: минимално 3, максимално 8 полазника.
Цена радионице: 5.000,00 динара

НА КРАЈУ СВАКЕ РАДИОНИЦЕ МОГУЋНОСТ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ РАДОВА ПОЛАЗНИКА У ГАЛЕРИЈИ КАТЕДРЕ ЗА ФОТОГРАФИЈУ, АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ, КОСОВСКА 33

СВАКИ ПОЛАЗНИК ДОБИЈА СЕРТИФИКАТ АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ О ЗАВРШЕНОМ КУРСУ ФОТОГРАФИЈЕ.

Пријавни формулар можете преузети ОВДЕ.

Related Posts