Scroll Top

Проф. Никола Секерић, лауреат признања “Славуј Хаџић”

Nikola Sekeric Foto Jaroslav Pap RTV
}}

Проф. Никола Секерић, лауреат признања “Славуј Хаџић”
Катедра за АВ медије
Депаретман драмских уметности
Академија уметности

Лауреат угледног признања “Славуј Хаџић”, које покрајински јавни сервис додељује за целокупан рад у области филмског, медијског и образовног рукописа и доприноса нашој култури је професор Никола Секерић, са Катедре за АВ медије, модул камера.

Поводом Дана Радио-телевизије Војводине и уједно обележавања 70 година Радија, запосленима, који су се истакли својим радом у Студију “М”, традиционално су додељене годишње награде. Професор Секерић, је том приликом истакао: “Част ми је и задовољство што сам добио ову награду, посебно што сам једно време био Славујев асистент. Имао сам прилику да учим од њега, а касније и огромну привилегију да снимам емисију о њему (емисија “Моји школски дани”). У РТВ сам радио пре 19 година, али сам и даље присутан кроз моје раније и нове радове, а, пре свега, кроз моје студенте”.
Свој професионални сниматељски рад започео је на Телевизији Нови Сад као асистент старијим и професионлно доказаним сниматељима попут Бранка Иватовића, Петра Латиновића, Славуја Хаџића и других. На Факултету драмских уметности у Београду дипломирао је 1989.године а ментор му је био професор Никола Мајдак.

Никола Секерић је током свог рада у ТВНС као сниматељ и редитељ урадио ретку и значајну серију “Волшебно обенђенлучен” посвећену Растку Петровићу, авангардном српском писцу и његовом књижевном делу. У оквиру “Антологије српског песништва” Никола Секерић и екипа ТВНС радили су емисију посвећену Александру Тишми, по сценарију проф.др Јована Делића, Небојше Глишића и Драгомира Зупанца.
Значајан је његов сниматељски рад као члана експедиције геолошких истраживача на Бајкал и Новосибирск (Русија и Србија) по позиву др Ивана Дулића (Нови Сад, Војводина). Сарадња на документарним репортажама са Ласлом Тотом – Колумбија, Перу, Боливија, Венеција, последњи дани комунизма у Источној Европи итд.

Рад Николе Секерића у филму “Сведок” Бранка Чворовића на Академији лепих уметности у Прагу 1994.године добио је највеће признање за најбољу камеру на Југословенском фестивалу документарног, играног, експерименталног и анимираног филма у Београду. Добитник је и Велике златне плакете Града Београда од стране жирија коме је председавао прослављени и култни редитељ Живко Николић. 2009. године добија исто признање за филм “Life”, редитеља Антала Силарда.

Међу осталим значајним радовима Николе Секерића поменућемо филмове ” Miracle, Miracle” (1992), “О apohairetismos tis alitheias (1995)”, “Поглед с Ајфеловог торња (2005)” (2005), краткометражни “Зима” (2005), “Лајф” (2009), “Љубав, ожиљци” (201) и многи други.

Дечији филм “Филмски осмех” (2019) који је радила кино секција новосадских ученика из неколико основних школа и две средње школе обновљена је после 30 година, један од ментора је проф. Никола Секерић. Био је гостујући професор на Факултету драмских умјетности на Цетињу.

Фото: Јарослав Пап/РТВ

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.