Scroll Top

Shortz Video/Филм Фестивал

plakat najava2

SHORTZ VIDEO/ФИЛМ ФЕСТИВАЛ ОД 23. ДО 25. ДЕЦЕМБРА 2016.

Тема седмог по реду интернационалног фестивала видеа и кратког филма „ШОРТЦ“ ове године је „Нулта тачка“.

Први дани фестивала, 23. и 24. децембра 2016. од 19 часова у Косовској 33 биће представљени актуелни, награђивани аутори из света видео уметности, анимације и кратког филма међу којима су: Кристиан Церами, са радом „Црна овца“, Џоб Џорис и Мариеке са радом „Без звука“, Марлие ван де Вел са радом „Џонас и Море“, Харалд Ханд са радом „Царство Зла“ као и многе друге значајне ауторе.

Последњег дана фестивала 25. децембра 2016. традиционално, део програма биће представљен у Музеју Савремене Уметности Војводине од 19 часова, а у сарадњи са Црногорском Кинотеком публици ће се представити кратки радови филмског и телевизијског редитеља и сценаристе Живка Николића, брата сценаристе и глумца Драгана Николића.

Биће представљени следећи кратки радови Живка Николића: „Полазник“, „Баук“, „Прозор“, „Оглав“, „Градитељ“,„Биљег“ у трајању од 70. минута.

Живко Николић, снимао је како документарне филмове тако и дугометражне филмове, телевизијске филмове и ТВ серије. Радња његових филмова је углавном смештена у рурална поднебља планинске и (делом) приморске Црне Горе, у крајеве из којих је и сам потицао. У својим филмовима је приказивао патријархални морал, положај жене, однос супружника, назоре становника и томе слично. Са друге стране, успевао је и да у филмовима смештеним у руралним крајевима Црне Горе постави алегорије много универзалнијих тема. Тако, на пример, у филму “Чудо невиђено” приказује погубност утопистичке идеологије.

Исти дан од 21 час наступиће бенд DOF (Depth of field), у Косовској 33 у саставу: Андреја Рондовић – вокал, Вукашин Живаљевић – соло гитара, Жељко Шкрбић – ритам гитара, Јован Милинов – бас, Никола Секерић – бубањ. Сви чланови бенда су наставници Универзитета у Новом Саду.

Фестивал ШОРТЦ до сада има завидну архиву реномираних и награђиваних аутора из целог света као и годишњу продукцију аутора са Академије Уметности.

Продукција је у форми базирана на авангардама са почетка двадесетог века, експерименталном филму, анимацији, документарној видео пракси, савременој видео уметности, као и мултимедијалним праксама, интерактивном видеу, видео инсталацији и звучном перфомансу, док садржајно негује аутентичан и оригиналан израз аутора. Квалитет студенстких радова представљен је у програмском делу студенских остварења интернационалног ШОРТС фестивала.

Снага ШОРТЦ фестивала јесу студенти који граде урбану политику града и учествују у продукцији културног идентитета, због тога ми ШОРТЦ видимо као „видео језгро“ града у коме се сусрећу едукација, продукција и презентација вишеслојно, и као „под-језгро креативне комуникације“ бројних аутора, организатора и публике.

Интернационални фестивал кратког видеа и филма „ШОРТЦ“ покренула је Катедра за нове ликовне медије Департмана ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду 2009. године.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.