Scroll Top

Светско бијенале студентске фотографије – Best of 2022.

Bijenale 123
}}

Светско бијенале студентске фотографије – Best of 2022.
01.09.2022. у 19.00
Калеидоскоп културе
Кинеска четврт

Светско бијенале студентске фотографије – Best of 2022.

Департман ликовних уметности – Катедра за фотографију Академије уметности у Новом Саду представља изложбу „Светско бијенале студентске фотографије – Best of 2022” од 1. до 4. септембра у улици десно од Гвожђаре у Кинеској четврти – Креативни дистрикт. Изложба ће бити постављена у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе у организацији Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”, која је подржала овај пројекат.

Отварање изложбе заказано је за 1. септембар у 19 часова, а осталим данима изложба је доступна током целог дана и вечери.
Ове године, Катедра за фотографију Академије уметности у Новом Саду представља избор фотографија из протеклих пет издања Светског бијенала студентске фотографије, од 2013. до 2021. године.

На преко 500 фотографија од 140 аутора са педесетак уметничких академија и школа из четрдесетак земаља широм света, приказан је широк дијапазон тема, приступа, стилова и наратива који дају узбудљиву слику савремене фотографије као доминантног медија у 21. веку. Ова изложба својеврсно је путовање кроз свет, различите културе, обичаје, политичка усмерења, породице, појединце и покренуће бројна питања о егзистенцији, уметности, друштву и будућности која тиште младе људе широм света. Више о Бијеналу погледајте ОВДЕ.

Рије Јамада – „Постати породица“ 

Јапанска уметница Рије Јамада (Rie Yamada), која живи и ради у Берлину, представиће три пројекта под називом „Постати породица“ на самосталној изложби у оквиру њеног гостовања на изложби „Светско бијенале студентске фотографије – Best of 2022” од 1. до 8. септембра у Креативном дистрикту, објекат Петица, локал 3.
Отварање изложбе заказано је за 1. септембар у 20 часова, а осталим данима изложба је доступна од 12-24 часова.

Рије Јамада добитница је треће награде 2017. године на конкурсу Светско бијенале студентске фотографије сa пројектом „Постати породица”. Користећи старе, пронађене фотографије десет породица – пет из Немачке и пет из Јапана – духовито је рекреирала прошлост, истовремено као фотограф и модел. Кроз мимикрију она оживљава туђе породичне фотографије полазећи од идеје да породичне фотографије (и непознатих људи), одражавају наша сопствена искуства и сећања, па тиме изазивају извесну носталгију и емпатију.

Други део изложбе чини серија „Тражити породицу“. То је интерактивни рад – инсталација, који се заснива на Ријином искуству у организованом “лову на партнере” у Јапану. Састоји се од огледала и портрета шездесет и три мушкарца које је реконструисала представљајући се као ти исти мушкарци. Кроз јукстапозицију „другог“, „себе у погледу других“, и „себе у огледалу“, рад подстиче гледаоца да размисли о начину на који опажа своје ја.

Трећи део, под називом Ре: јесте врста истраживања старих фотографија које се продају на бувљацима и онлајн аукцијама. Кроз интервенције на материјалу ауторка реферише на начине на које су људи снимали фотографије и која им је била сврхе између 1890-их, време када су породичне фотографије постале популарне, и почетка дигиталног доба око 1990. Више о овој уметници и њеним радовима погледајте ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.