УМЕТНОСТ ЗЕМЉЕ

УМЕТНОСТ ЗЕМЉЕ
Ленд арт радионица
Петак и субота, 2. и 3. новембар 2012. године
Делиблатска пешчара

Шта је у Ленд арт? Ленд арт је назив за инсталације и амбијенте који се најчешће постављају у природном простору, при чему су материјали, аспекти тла и само окружење, елементи рада. Нека од најеминентнијих дела у историји уметности припадају управо овом начину изражавања: Роберт Смитсон- Спирални насип, Денис Опенхајм- Маркирано брдо, Волтер Де Мариа- Поље са муњама, Ричард Лонг- Линија на Хималајима, Кристо и Жан-Клод- Упакована обала, Кишобрани, Мајкл Хејзер- Ланд Парк Ефигy Тумули…

У духу миленијумске традиције обрађивања, култивисања земље на овим просторима, тешко је схватити да само тло и невероватни природни ресурси Војводине и Србије, не буду инспирација и уметнички подстицај на начин који овај облик уметничког стваралаштва то омогућава. Излазећи из оквира уобичајене ликовне шематике (сликарство, пејзажна фотографија, скулптура у парку и слично), Ленд арт потенцира везу између аутора, публике и природног амбијента, творећи симбиотску везу и јачајући нашу свест о човеку и природним елементима.

Циљ пројекта:

Један од циљева пројекта је да се студенти Департмана ликовних уметности едукују у домену Ленд арта, предавањима и извођењем практичног рада у природи на већ утврђеном локалитету Делиблатске пешчаре.

Пројекат је подржао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

 

Сродне вести