Играни филм студената Академије уметности „Легенда о дунавској вили и војнику“ на изложби „Studio DАHD“ у Бугарској

#
}}

Играни филм „Легенда о дунавској вили и војнику“
Студенти Департмана драмских уметности
Академија уметности

У склопу уметничке акције „Студио DAHD“ у којој учествују студенти уметничких академија на Дунаву из Немачке, Аустрије, Бугарске и Србије, студенти треће године Департмана драмских уметности АУНС: Филип Кљакић (монтажа), Стефан Димитрије Димић (камера), Марија Савановић (музичка продукција) и Ружица Ања Тадић (мултимедијална режија) под менторством проф. Синише Бокана уз подршку проф. др Дубравке Лазић и проф. Оливере Грачанин снимили су краткометражни играни филм „Легенда о дунавској вили и војнику“ у склопу финалног рада на тему очувања скривеног наслеђа Дунава. Академија уметности је стратешки партнер у реализацији овог међународног пројекта.

Филм ће бити приказан у склопу аудио-визуелне инсталације „Легенде о дунавској вили“, настале са идејом да се сачува усмена традиција причања прича, као и да се укаже на митологију и постојаност Дунава у народним песмама – у уторак 14. маја у склопу међународне изложбе у галерији „Canetti House“ у Русеу, у Бугарској.

У кратком играном филму војник у рату неповратно даје своју душу машинерији смрти и захваљујући љубави виле са Дунава која га одведе из бојишта, војник проналази вечни мир. У филму су играли Дарко Радојевић (војник) и Невена Неранџић (вила), студенти треће године глуме у класи проф. Никите Миливојевића. Режија: Ружица Ања Тадић, директор фотографије: Стефан Димитрије Димић; Швенкер: Марко Мочић; Дизајн звука: Марија Савановић; Монтажа: Филип Кљакић. Песму виле је певала Хелена Солдат.

У склопу инсталације коју је дизајнирао доц. Мирослав Шилић ће поред филма бити приказане четири легенде, праћене звучним ефектима и музиком, као и ауторска песма „Дунавска вила“, чију композицију и текст потписује Марија Савановић. Песму су извеле студенткиње етно-музикологије: Виолета Радић, Милена Алексић, Милана Дабић, Ана Парчетић, Анђел Ламбета, Олга Марковић, Милица Ненадић, Мартина Вукобрат, Инес Бајић. Легенде и песму прате визуелни материјали са истраживачког путовања ауторског тима у Ђердап и Доњи Милановац – камера: Стефан Димитрије Димић, Ружица Ања Тадић и дрон оператер: Филип Кљакић.

Пројекат је настао као део интернационалне уметничке акције под називом Студио DAHD (Студио за уметнички развој дунавског наслеђа) у оквирима Интеррег ДТП пројекта „CultPlatForm_21“ и финансијски је подржан фондом ИПА фондом.

Представљање рада у Новом Саду је планирано за прву половину јуна 2019. а колективна изложба пројеката у оквиру акције Студио ДАХД ће бити отворена у простору Културне станице „Свилара“ 7. јуна 2019. године.

За реализацију пројекта се захваљујемо: Народном позоришту у Београду, Фрушкаћ веб мапама, Александру Репеџићу, Национални парку Ђердап, Јелена Бујдић Кречковић, Општини Ириг, професорима, сарадницима и колегама студентима са Академије уметности: Елиди Месарош Лајко, Александару Комненовићу, Даници Станковић, Милану Алексић, Ивану Кљајић, Александру Бузаџићу, Филипу Курањију, Ивани Пејак, Аници Гатало и Ивани Риђички.

Сродне вести