Позив студентима за учешће на Прашком квадријеналу 2019.

#
}}

Позив студентима
Прашко квадријенале 2019.
Праг

Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију – ОИСТАТ Центар за Србију, Нови Сад и Музеј примењене уметности, Београд као организатори расписују јавни конкурс  за учешће у студентској секцији националног наступа Србије на Прашком квадријеналу Сценског дизајна и сценског простора 2019. године.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора најзначајнија је светска манифестација посвећена сценској уметности. Основана 1967. године, ова манифестација данас представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва – од артикулације физичког простора за игру и дизајна декора, костима, звука и светла у позоришту, преко уметничких и кустоских пракси иницираних укрштањем и преклапањем архитектуре, сценских и визуелних уметности, до site-specific пројеката и употребе простора савременог града као позорнице.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019. биће одржано од 6. до 16. јуна 2019. године.

Тема наступа за Студентску секцију, Републике Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године је Само(из)градња.

Осим на Само(из)градњу као контекст, наступ Србије ослоњен је и на концепт Квадријенала који акценат ставља на оне ауторске приступе који сценски дизајн развијају као снажни саставни део укупне уметничке идеје, а не као подређену или пратећу дисциплину.

У том смислу, наступ Србије посвећен је идентификацији, мапирању и представљању аутора, догађаја, манифестација и институција који у свом раду негују овакав приступ сценском дизајну и сценском простору.

Просторни концепт Квадријенала у категорији Студентске поставке заснован је на идеји креирања сценографског пејзажа у коме нема граница између поставки, тј. у коме изложбени зидови не деле територије, земље, или нације, подсећајући на то да је позориште пре свега уметност заједничког рада свих учесника у процесу настанка позоришне представе.

Конкурсни материјал за Прашко квадријенале – Студентска секција

Контекст Националног наступа Србије у категорији студентске поставке.

Фотографија: Немања Кнежевић, 2015.
лого: СЦЕН, Музеј примењених уметности

Сродне вести