Scroll Top

Позив студентима за учешће на Прашком квадријеналу 2019.

Fotografija Prasko kvadrijanale
}}

Позив студентима
Прашко квадријенале 2019.
Праг

Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију – ОИСТАТ Центар за Србију, Нови Сад и Музеј примењене уметности, Београд као организатори расписују јавни конкурс  за учешће у студентској секцији националног наступа Србије на Прашком квадријеналу Сценског дизајна и сценског простора 2019. године.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора најзначајнија је светска манифестација посвећена сценској уметности. Основана 1967. године, ова манифестација данас представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва – од артикулације физичког простора за игру и дизајна декора, костима, звука и светла у позоришту, преко уметничких и кустоских пракси иницираних укрштањем и преклапањем архитектуре, сценских и визуелних уметности, до site-specific пројеката и употребе простора савременог града као позорнице.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019. биће одржано од 6. до 16. јуна 2019. године.

Тема наступа за Студентску секцију, Републике Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године је Само(из)градња.

Осим на Само(из)градњу као контекст, наступ Србије ослоњен је и на концепт Квадријенала који акценат ставља на оне ауторске приступе који сценски дизајн развијају као снажни саставни део укупне уметничке идеје, а не као подређену или пратећу дисциплину.

У том смислу, наступ Србије посвећен је идентификацији, мапирању и представљању аутора, догађаја, манифестација и институција који у свом раду негују овакав приступ сценском дизајну и сценском простору.

Просторни концепт Квадријенала у категорији Студентске поставке заснован је на идеји креирања сценографског пејзажа у коме нема граница између поставки, тј. у коме изложбени зидови не деле територије, земље, или нације, подсећајући на то да је позориште пре свега уметност заједничког рада свих учесника у процесу настанка позоришне представе.

Конкурсни материјал за Прашко квадријенале – Студентска секција

Контекст Националног наступа Србије у категорији студентске поставке.

Фотографија: Немања Кнежевић, 2015.
лого: СЦЕН, Музеј примењених уметности

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.