Scroll Top

Изложба „Врт“ у оквиру пројекта „Разлике“ на Каледиоскопу културу

visual-vrt_
}}

Изложба „Врт“ у оквиру пројекта „Разлике“ на Каледиоскопу културу

Изложба „Врт“ у оквиру пројекта „Разлике“ биће приказа у оквиру Каледиоска културе, Арс Електроника од 02. до 05. септембра у простору Националног павиљон уметности Нових медија – Креативни дистрикт Новог Сада (Кинеска четврт).

razlike.akademija.uns.ac.rs

ВРТ

Пројекат „Разлике“ Академије уметности у Новом Саду представља се пројектном темом под називом „Врт“, конципираном тако да кроз медиј просторне инсталације симулира садржај, тематски осмишљен тако да се представи нарацијом, светлошћу, звуком и анимацијом.

Рад „Врт“ у мултимедијском смислу чине статични и динамични системи приказа. Динамички део односи се на видео, анимацију, аугментовану реалност – АР, мапирање, 3D и звук. У статичном делу представљени су модуларни елементи у екстеријеру и ентеријеру, односно објекти и предмети са мапираним и таргетираним графикама за учитавање.

Тема „Врт“ обележава и усмерава се на моменат споја између случајног и смисленог, унутрашњег и спољашњег, просторног и илузионистичког, демографског, урбаног. Такође, у раду се заузима критички однос према животу који живимо и начину на који га живимо. Одредницом врт обележава се контекст, то јест окружење баште, природе, али то је истовремено и наш ментални и духовни врт, одраз животног кретања током којег смо, изгубљени у својој одсутности, изумрли.

Полазна идеја и надахнуће за овај рад пронађени су у слици Врт уживања Хијеронимуса Боша, дакле, у парадоксалном, имагинарном схватању живота, с тим што су, у смислу визуелног разликовања од Бошовог праузора, у нашем Врту садржаји дати у виду минималистичких структура, својствених данашњици која је сва у знаку отуђености.
Замисао је да се окружење, објекат, представи кроз привид простора налик илузији врта, простора који потиче из неке друге димензије, из паралелног света. Овом утиску доприносе постављени објекти и тела (стилизовано дрво, геометријске форме, пројекција и светло).

Тако је у овом смислу конкретни представљени „Врт“ уједно и могући врт нашег нестанка и еколошке катаклизме, као супротност оном врту о којем сањамо.
Овај врт је метафора, представа и заблуда о идеализованом месту живота, илузија живљења, иако веома удаљена од врта менталног суживота, а свакако врло далеко од емпатије и љубави.

Садржај рада чине: геометријски облици, предмети, објекти и тела, пројекција, светло, звук. У предметној симболици, ту су: дрво, бршљан, вода, семе. Конкретни модуларни објекти и светлосни елементи инсталирани су и аранжирани у екстеријеру самог објекта (зграде), као и апликације, видео-анимације и пројекције на фасади зграде.

У екстеријеру се налазе: кубични елементи, представљени као пикселизација природе и простора, јединственог и непосредног тла, који у својој супротности представљају матрицу топљења. Следећи истоветан принцип, приказана су и стабла – као једина опипљива, али само у својој симболици, јер су и она у суштини предмет у дигиталном простору. Централни олтарски пролаз – у својој обрнутој перспективи која носи низ истоветних симбола – пројекција је кретања која наслућује кретање бршљана, односно лутање ове биљке која кретањем описује и космичко повезивање. Овакав приказ и модуларни елементи распростиру се и у унутрашњости објекта, уводећи кроз елементе флуидни простор са више детаља, путем којих се одвија кодирано интерактивно ишчитавање.

У смислу просторног решења ентеријера, постављени су такође стилизовани објекти и предмети на којима су мапирана и таргетирана места за ишчитавање скривених порука, слике. Ентеријер у својој стерилности приказује једини конкретан елемент – „воду” – али у кубичном ограничењу од милион капи, колико нам је од ње (воде) у процесу њеног нестајања уопште још преостало. Кап је у корелацији са таргетима који откривају скривену секвенцу сећања на вечити, исконски циклус настанка и рађања, на семе.

Пројекат „Врт“ усмерен је на метафорично сагледавање живота и кретања у њему, у контексту општег урушавања природе и опомена које се у овом случају упућују кроз сам објекат, као призме у којој се укрштају и преламају емоције које осећамо сведочећи пропасти животворних елемената. Врт као појам упућује на процес који се одвија у другој димензији, на посматрање последица, на друштвено-културне рефлексије.

Тематски задатак у овом пројекту заснива се на појму убрзаног кретања, на „развоју” кретању лјуди и цивилизације али и следу свих новонасталих околности у том кретању. Управо из тог разлога, асимилација кретања може се појаснити кроз метафору: од замишљеног рајског врта до сопственог менталног врта, врта душе сједињене са рањеном природом.

Пројект је подржан од стране Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе 2022”.

Аутори пројекта: Константин Ђуричковић, Јелена Гајиновић, Александар Дангузов, Едвард Bинтерс
Координатор: Горан Деспотовски
Концепт и реализација: Горан Деспотовски, Константин Ђуричковић, Јелена Гајиновић, Александар Дангузов, Едвард Vинтерс

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.