Scroll Top

Матеја Ђедовић, редитељ „Дечије собе“ прве опере за децу у Србији

Mateja Djedovic opera
}}

Матеја Ђедовић, редитељ „Дечије собе“ прве опере за децу у Србији

Матеја Ђедовић, студент четврте године мултимедијалне режије на Департману драмске уметности под менторством доц. Бориса Лијешевића режирао је оперу за децу “Дечија соба” која је била изведена у оквиру 53. Београдских музичких свечаности 12. и 13. новембра 2021. у Малом позоришту “Душко Радовић”.

Опера је рађена по истоименој краткој причи Десанке Максимовић, а компоновао ју је Миленко Живковић. „Дечја соба“ прва је опера за децу у Србији, која је написана у класичној оперској форми. Први пут изведена ју је извело „Повлашћено позориште за децу и омладину Рода“ 20. фебруара 1941. у Народном позоришту, а након тога, и 3. марта исте године на Коларцу.

У опери учествује педесетак људи, док најмлађе учеснике чине деца у узрасту од шест до десет година, која су прошла процес рада и поставку представе од почетка до краја.

Борис Лијешевић, редитељ ментор опере на концеференцији за новинаре, нагласио је да је, када је отишао на једну од проба, наишао на „празник каквог се сећа само из детињства“, на радост, креативност и енергију, али и да му је драго што Десанку Максимовић кроз оперу враћају у позориште, док су је други протерали из лектире.

Редитељ Матеја Ђедовић нагласио да ова опера за децу, у 30 минута, садржи све елементе велике и класичне опере, као што су хор, балет, костими, сценографија.

Чланови екипе су се сагласни у томе да би волели да опера заживи и након премијере и да се избори за свој сценски и репертоарски живот.

Фотографија: ФБ страница Бемус Цебеф

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.