Scroll Top

Преминуо проф. др Шандор Шетало

}}

Преминуо проф. др Шандор Шетало

Дана 13. марта 2021. године је преминуо наш колега Шандор Шетало, редовни професор Академије уметности Нови Сад.

Колеге, студенти и цео колектив Академије уметности ће памтити његову посвећеност раду на нашој институцији, као и његову неуморну енергију усмерену ка раду са студентима.

Професор Шетало је дао огроман допринос у оквиру рада на Департману драмских уметности, нарочито на Катедри за Аудиовизуелне медије. Поред тога, остаће запамћен и његов рад који је био апсолутно посвећен млађим генерацијама у форми интерактивне и популарне кино секције ОШ Петефи Шандор коју је реализовао и неуморно водио са колегама и студентима Академије уметности, видевши у томе племенит начин да се популаризује медиј филмске монтаже и додано обогате наставни садржаји и за најмлађе.

Његов јединствен и упоран приступ педагошком раду, као и инсистирање на професионалном развитку сваког студента понаособ, је остварио бројне младе ствараоце из области Монтаже.

Професор Шетало је реализовао бројна теоретска дела и научне радове залазећи не само у област Монтаже него и Филмологије, као и телевизијске и експерименталне филмове.

Са неверицом да је изгубио битку са болешћу која је ненадано, скоро филмски, окончала Шацин живот наводимо његов цитат из књиге Механичка трансформација покрета у филмском стваралаштву коју је написао инспирисан животом и радом Николе Тесле:

„Живот је кретање, иако недовољно познајемо његову природу.“

Слава му

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.