Scroll Top

IN MEOMORIAM проф. Сузана Кубинец

suzana kubinec
}}

Сећање на проф. Сузану Кубинец

Поштоване колеге,

Недавно смо сазнали да је у фебруару 2020. преминула наша драга колегиница, професорка у пензији, Сузана Кубинец. На Академији уметности Нови Сад је радила од 1995. до одласка у пензију, 2007. године. Њен професионални рад обухвата илустрације за публикације Завода за издавање уџбеника, Креативни центар и друге бројне издаваче као и наставни рад у Средњој школи за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду. Иза себе је оставила многе колективне и самосталне изложбе, реализована и објављена дела као и бројне награде. Проф. Сузана Кубинец је била наставник који је својим креативним ангажовањем у великој мери допринела формирању студијског програма Графичке комуникације и која је својим педагошким радом утицала на бројне генерације.

У помен њеном несебичном залагању и дивном односу са студентима и колегама,

колектив Академије уметности Нови Сад

Сузана Кубинец је била особени стваралац и илустратор, професор и ментор. Све у вези са њом је било аутентично и непоновљиво. Сви они који су је познавали, било да су одрасли уз њене илустрације из сликовница и књига, било да су били њени ђаци и студенти, колеге и пријатељи, сви ми заједно били смо део једног фасцинантног универзума у који нас је Сузана увукла својом чистотом и искреношћу. Она је свет гледала очима детета као у песми Милана Младеновића, а потом исти тај свет сликала у илустрацијама са страственом посвећеношћу једног искусног визионара.

Њена предавања су била благотворна терапија, часови неограничене слободе и креативности. Ми, који смо били њени студенти пред собом нисмо имали само професора, већ и духовног сапутника, сапутницу и другарицу која је умела да са великом страшћу и невероватном енергијом прича о незаобилазним делима уметности –  од кинематографије преко литературе, па све до музичке и ликовне уметности.

Кад завиримо у њен стваралачки опус, тај бескрајни низ богато насликаних призора, илустрација препуних чаробних детаља, не можемо се отргнути утиску да Сузана није била само вешт илустратор, већ заводљива ткаља која је у своја дела уткала оно најбоље што је у себи носила – чистоту сопствене душе. Делић тог ткања је и у нама, нама који смо је познавали и са њом друговали. Зато нас тај “штеп”, тај танани вез сада боли.

Хвала јој на тој боли. Хвала јој на свему.

Колеге са Катедре за графичке комуникације

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.