Искуства студената са размене – преко Норвешке до Кине

Danilo
}}

Данило Брковић
Искуства са размене студената
Мастер студије
Глума
Академија уметности
Нови Сад

Данило Бракочевић, студент мастер студија глуме у класи проф. Љубосава Мајера, преко Еразмус програма размене боравио је пет месеци на Универзитету у Бергену (Норвешка) где је похађао дипломске студије примењеног позоришта – позориште у едукацији и мастер програм уметничко истраживање и истраживање засновано на уметности. Данило, поред студија у Бергену, стигао је и до Кине, где је на предлог професора са Универзитета у Бергену боравио на итернационалном програму који организује Шангајска позоришна академија.

Са размене каже носи позитивна искуства. Издваја да се сваки програм на Универзитету у Бергену који је похађао одвија у засебном блоку, а да се ти програми осмишљавају дуго и темељно тако да се никад не осећа да целина није незавршена или недоречена. Програм који је похађао као представник Универзитета у Бергену се одвијао у Шангају и трајао је око месец дана и био је посвећен изучавању Пекиншке опере, али је обухватао предавања из кинеске историје, традиције као и излете у недалеке провинције и истраживање кинеске културе. Данило је био у интернационалној групи и био је један од три представника из Европе.

– У Кини су физички тренинзи били свакодневна обавеза, од самог почетка припремана је сцена Пекиншке опере, добили смо да изаберемо једну од три понуђене сцене: Конфучијеви следбеници, Јесења река и Госпођица Јулија. Испрва су ме привлачили “следбеници” због акцента на борилачке вештине, али сам ипак изабрао Госпођицу Јулију и улогу Жана – истиче Данило и наводи да своју жељу за борилачким вештинама задовољио кроз ту улогу јер је кроз процес прераде драме у оперу толико ствари било измењено, али је прича остала иста, Жан је Јулију заводио борбеним покретима и ударцима из скокова, а она је прихватила његов “Лављи плес” и тако укаљала своју част.

Данило након искуства са размене у Бергену и Кини планира да искористи стечена знања у својој професији и дневне рутине које су се усталиле у иностранству. Наравно, каже да значај пријатељства стечених на овом путу не може се описати речима.

Сличне вести