Scroll Top

Искуства студената са размене – преко Норвешке до Кине

Danilo
}}

Данило Брковић
Искуства са размене студената
Мастер студије
Глума
Академија уметности
Нови Сад

Данило Бракочевић, студент мастер студија глуме у класи проф. Љубосава Мајера, преко Еразмус програма размене боравио је пет месеци на Универзитету у Бергену (Норвешка) где је похађао дипломске студије примењеног позоришта – позориште у едукацији и мастер програм уметничко истраживање и истраживање засновано на уметности. Данило, поред студија у Бергену, стигао је и до Кине, где је на предлог професора са Универзитета у Бергену боравио на итернационалном програму који организује Шангајска позоришна академија.

Са размене каже носи позитивна искуства. Издваја да се сваки програм на Универзитету у Бергену који је похађао одвија у засебном блоку, а да се ти програми осмишљавају дуго и темељно тако да се никад не осећа да целина није незавршена или недоречена. Програм који је похађао као представник Универзитета у Бергену се одвијао у Шангају и трајао је око месец дана и био је посвећен изучавању Пекиншке опере, али је обухватао предавања из кинеске историје, традиције као и излете у недалеке провинције и истраживање кинеске културе. Данило је био у интернационалној групи и био је један од три представника из Европе.

– У Кини су физички тренинзи били свакодневна обавеза, од самог почетка припремана је сцена Пекиншке опере, добили смо да изаберемо једну од три понуђене сцене: Конфучијеви следбеници, Јесења река и Госпођица Јулија. Испрва су ме привлачили “следбеници” због акцента на борилачке вештине, али сам ипак изабрао Госпођицу Јулију и улогу Жана – истиче Данило и наводи да своју жељу за борилачким вештинама задовољио кроз ту улогу јер је кроз процес прераде драме у оперу толико ствари било измењено, али је прича остала иста, Жан је Јулију заводио борбеним покретима и ударцима из скокова, а она је прихватила његов “Лављи плес” и тако укаљала своју част.

Данило након искуства са размене у Бергену и Кини планира да искористи стечена знања у својој професији и дневне рутине које су се усталиле у иностранству. Наравно, каже да значај пријатељства стечених на овом путу не може се описати речима.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.