Scroll Top

Осам пројеката Академији уметности из Фонда за финансирање пројеката који се баве истраживачко – уметничким стваралаштвом

foto 001
}}

Конференција за новинаре
Понедељак, 05. јун 2017. године у 11 сати
Мултимедијални центар
Академија уметности

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност Владе Војводине препознао је истраживачки фокус и рад у пољу уметности и основао посебан фонд за финансирање пројеката који се баве истраживачко – уметничким стваралаштвом у пољу уметности на територији Војводине.

Тим поводом проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност истакао је на конференцији за новинаре одржаној на Академији уметности да су током креирања ове политике схватили да је потенцијал у стваралаштву веома снажан.

– Верујем да смо данас креирали оно што је будућност, дакле препознати уметничко стваралаштво, а то значи веровати у лепо, веровати у духовно и схватити да култура није само материјално, већ пре свега духовно стваралаштво – навео је секретар. Кроз овакве пројекте, према речима секретара ствара се прилика да се испрати рад уметника, а такође може да се очекује следеће године већа средства кроз пројектно финансирање, јер се планира предлог већег буџета.

Академија уметности је на овом конкурсу добила осам пројеката који су били представљени на конференцији за новинаре. Проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности навео је да ово јединствена прилика да Академија уметности добије финансирање краткорочних истраживачко – уметничких пројеката који су институционализовани као облик деловања за професоре и студенте који ће бити укључени у рад на овим пројектима.

– Огроман значај овог циклусног пројекта је тај што је он установио критеријуме по којима се вреднује значај уметничких пројеката и то ће за наше професоре на Академији уметности представљти један генератор како би могли сагледати свој напредак – истакао је проф. Бокан.

За Академију уметности фонд је веома значајан јер је установљен пројектни оквир и механизам који је прихватљив за уметничко – истраживачке пројекте. Такође, студенти Академије уметности учествовањем у овим пројектима остварити огроман бенефит, а који се разликује од студија.

Академија уметности ће у наредном периоду реализовати укупно осам пројеката. Четири са Департмана музичке уметности, два са Департмана ликовне уметности и два пројекта која припадају примењеној уметности.

На првом конкурсу за уметничко – истраживачко финансирање десет пројеката је добило финансирање у укупном буџету од пет милиона динара.

Списак пројеката Академије уметности 

Видео са конференције за новинаре:

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.