Premijera filmova polaznika radionice ATELJE VARAN Novi Sad

Varan premijera post
}}

Premijera filmova polaznika radionice ATELJE VARAN Novi Sad
Kulturna stanica Svilara
03.09.2022. u 18.00

Polaznici radionice prestižne francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je tokom prethodna dva meseca održana u Novom Sadu, premijerno će publici predstaviti svoje filmove na projekciji 3. septembra 2022. od 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara, Novi Sad. Ulaz je slobodan.

Prijava na ovu značajnu radionicu dokumentarnog filma bila je otvorena za kandidate iz celog regiona, a nakon dva kruga intervjua odbrano je 10 učesnika/ca: Ana Dragić iz Beograda, Ana Raičević iz Sutomora, Andrej Zoraja iz Banjaluke, Ivan Praštalo iz Žitišta, Leona Jarikj iz Skopja, Mia Novaković iz Beograda, Mihajlo Ljubisavljević iz Sokobanje, Milena Petrović iz Beograda, Nenad Pržulj iz Beograda i Tamara Pavićević iz Podgorice. Oni su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.

Glavni predavači bili su Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Supervizor montaže filmova polaznika bio je filmski autor i montažer Vladimir Šojat, a filmove su montirali Mina Petrović, Ema Teokarević, Aleksandar Stojanov, Goran Mijić i Jaroslav Kolar. Gostujući predavači bili su eksperti u različitim oblastima: reditelj i scenarista Želimir Žilnik, direktor fotografije Stefan Đorđević, dizajner zvuka Vladimir Živković, muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs (Beč).

Glavno tehničko lice i podrška u svim aktivnostima tokom trajanja radionice bio je Branko Banjanin, kinooperater Doma omladine Beograda u penziji.

Radionica Ateljea Varan ugledne dokumentarne škole filma, koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, neguje „cinéma verité“ pravac dokumentarizma i prvi put je održana 1980. godine u Parizu. U Srbiji su do sada organizovane četiri radionice, a prethodni ciklus realizovan je tokom decembra 2021. i januara 2022. u Domu omladine Beograda. Filmovi polaznika radionice Ateljea Varan Beograd su sa velikim uspehom nastavili život pred publikom: prikazani su na nekoliko festivala, a ostvarenja dve autorke, Mine Vavan „Anatomija hipomanije“ i Hane Rastoder „Razglednica”, nagrađena su na 69. Martovskom festivalu.

Radionicu su organizovali: Atelje Varan Pariz, Dom omladine Beograda i Akademija umetnosti Novi Sad Katedra za audio – vizuelne medije Departmana dramskih umetnosti.

Realizaciju radionice su podržali: Francuski institut u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Studentski centar Novi Sad, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Severne Makedonije i Audio-vizuelni centar Republike Srpske.

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.