Scroll Top

Премијера филмова полазника радионице АТЕЉЕ ВАРАН Нови Сад

Varan premijera post
}}

Премијера филмова полазника радионице АТЕЉЕ ВАРАН Нови Сад
Културна станица Свилара
03.09.2022. у 18.00

Полазници радионице престижне француске школе документарног филма Атеље Варан, која је током претходна два месеца одржана у Новом Саду, премијерно ће публици представити своје филмове на пројекцији 3. септембра 2022. од 18 часова у Културној станици Свилара, Нови Сад. Улаз је слободан.

Пријава на ову значајну радионицу документарног филма била је отворена за кандидате из целог региона, а након два круга интервјуа одбрано је 10 учесника/ца: Ана Драгић из Београда, Ана Раичевић из Сутомора, Андреј Зораја из Бањалуке, Иван Праштало из Житишта, Леона Јарикј из Скопја, Миа Новаковић из Београда, Михајло Љубисављевић из Сокобање, Милена Петровић из Београда, Ненад Пржуљ из Београда и Тамара Павићевић из Подгорице. Они су током интензивног седмонедељног курса снимали своје кратке ауторске документарне филмове.

Главни предавачи били су Jean-Noël Christiani из Париза, један од међународно најзначајнијих професора документарног филма са четрдесетогодишњим искуством рада на радионицама Атељеа Варан и Драган Николић, редитељ и уредник филмског програма Дома омладине Београда. Супервизор монтаже филмова полазника био је филмски аутор и монтажер Владимир Шојат, а филмове су монтирали Мина Петровић, Ема Теокаревић, Александар Стојанов, Горан Мијић и Јарослав Колар. Гостујући предавачи били су експерти у различитим областима: редитељ и сценариста Желимир Жилник, директор фотографије Стефан Ђорђевић, дизајнер звука Владимир Живковић, музички продуцент и дизајнер звука Петер Зирбс (Беч).

Главно техничко лице и подршка у свим активностима током трајања радионице био је Бранко Бањанин, кинооператер Дома омладине Београда у пензији.

Радионица Атељеа Варан угледне документарне школе филма, коју је основао чувени Jean Rouch, отац антрополошког и етнолошког филма, негује „cinéma verité“ правац документаризма и први пут је одржана 1980. године у Паризу. У Србији су до сада организоване четири радионице, а претходни циклус реализован је током децембра 2021. и јануара 2022. у Дому омладине Београда. Филмови полазника радионице Атељеа Варан Београд су са великим успехом наставили живот пред публиком: приказани су на неколико фестивала, а остварења две ауторке, Мине Ваван „Анатомија хипоманије“ и Хане Растодер „Разгледница”, награђена су на 69. Мартовском фестивалу.

Радионицу су организовали: Атеље Варан Париз, Дом омладине Београда и Академија уметности Нови Сад Катедра за аудио – визуелне медије Департмана драмских уметности.

Реализацију радионице су подржали: Француски институт у Србији, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије, Секретаријат за културу града Београда, Градска управа за културу града Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Студентски центар Нови Сад, Филмски центар Црне Горе, Агенција за филм Северне Македоније и Аудио-визуелни центар Републике Српске.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.