Scroll Top

УМЕТНОСТ ЗЕМЉЕ

4

УМЕТНОСТ ЗЕМЉЕ
Ленд арт радионица
Петак и субота, 2. и 3. новембар 2012. године
Делиблатска пешчара

Шта је у Ленд арт? Ленд арт је назив за инсталације и амбијенте који се најчешће постављају у природном простору, при чему су материјали, аспекти тла и само окружење, елементи рада. Нека од најеминентнијих дела у историји уметности припадају управо овом начину изражавања: Роберт Смитсон- Спирални насип, Денис Опенхајм- Маркирано брдо, Волтер Де Мариа- Поље са муњама, Ричард Лонг- Линија на Хималајима, Кристо и Жан-Клод- Упакована обала, Кишобрани, Мајкл Хејзер- Ланд Парк Ефигy Тумули…

У духу миленијумске традиције обрађивања, култивисања земље на овим просторима, тешко је схватити да само тло и невероватни природни ресурси Војводине и Србије, не буду инспирација и уметнички подстицај на начин који овај облик уметничког стваралаштва то омогућава. Излазећи из оквира уобичајене ликовне шематике (сликарство, пејзажна фотографија, скулптура у парку и слично), Ленд арт потенцира везу између аутора, публике и природног амбијента, творећи симбиотску везу и јачајући нашу свест о човеку и природним елементима.

Циљ пројекта:

Један од циљева пројекта је да се студенти Департмана ликовних уметности едукују у домену Ленд арта, предавањима и извођењем практичног рада у природи на већ утврђеном локалитету Делиблатске пешчаре.

Пројекат је подржао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.