Scroll Top

ПРОЈЕКАТ – ПАНОНСКИ ПУТ УМЕТНОСТИ

50

ПРОЈЕКАТ „ПАНОНСКИ ПУТ УМЕТНОСТИ – ОСНАЖИВАЊЕ САРАДЊЕ И УМРЕЖАВАЊЕ ВИСОКООБРАЗОВНИХ ИНСТИТУЦИЈА НА ПОЉУ УМЕТНОСТИ И ЕКОЛОГИЈЕ“

Академија уметности у Новом Саду и Умјетничка академија у Осијеку, као водећи партнер, почеле су у мају месецу 2013. године спровођење пројекта „Панонски пут уметности – оснаживање сарадње и умрежавање високообразовних институција на пољу уметности и екологије“ (The Pannonian Art Path – strengthening cooperation and networking of higher education institutions in the field of art and ecology) који се финансира бесповратним средствима Европске уније кроз ИПА програм прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2007 – 2013.

Опширније:

Идеја о реализацији заједничког пројекта у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2007-2013 настала је још 2009. године као логичан след тада успостављене, а већ успешне сарадње између Академије уметности Универзитета у Новом Саду и Умјетничке академије Свеучилишта „Јосип Јурај Штросмајер“ у Осијеку. Током 2011. године Удруга за заштиту природе и околиша „Зелени Осијек“ из Осијека дала је свој допринос реализацији пројектне идеје повезавши је са пројектом „Панонски пут мира“ који су неколико година раније реализовали хрватски и српски партнери и који је имао за циљ креирање истоимене бициклистичке стазе која се протеже од Суботице до Осијека.

Пројекат „Панонски пут уметности – оснаживање сарадње и умрежавање високообразовних институција на пољу уметности и екологије“ тежи да кроз интензиван рад са студентима двеју акадмија подстакне креативно истраживање у домену „уметности земље“ (ланд арт) повезујући га са основним постулатима очувања животне средине и здравог живота. Осим што ће унапредити односе двеју уметничких установа и подићи квалитет непосредног уметничког рада са студентима, резултати овог пројекта ће допринети ширењу туристичке понуде региона Војводине, Славоније и Барање.

Реализација пројекта, који ће трајати укупно 15 месеци, званично је почела 15. маја 2013. потписивањем уговора о финансирању са Делегацијом Европске уније у Републици Србији. У 2013. години пројекат „Панонски пут уметности“ добио је финансијску подршку за реализацију активности међународне сарадње и од Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.

Пројекат реализују Умјетничка академија у Осијеку, као водећи партнер, и Академија уметности у Новом Саду као водећи партнер у Републици Србији. Као партнери на пројекту са српске и хрватске стране ту су Регионална агенција за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“ из Новог Сада и удружење Зелени Осијек из Осијека. Придружени партнери „Панонског пута уметности“ су општине у којима ће се спроводити пројектне активности и то Општина Апатин и Културни центар Апатин, у Србији, и Општине Биље и Кнежеви виногради у Хрватској. Подршку реализацији пројекта у Србији пружа и Општина Бач.

Сарадња у оквиру пројекта је фокусирана на стицање нових знања и вештина кроз еколошку радионицу, ланд арт радионицу и уметнички рад у природи, као и на развој истраживачких потенцијала студената те подизања свести о вредностима уметности кроз одрживо коришћење природних ресурса и еколошких материјала са циљем очувања културне и природне баштине два региона.

Руководилац пројекта на Академији уметности је Кристина Копрившек, а чланови пројектног тима су професор Драган Живанчевић, координатор пројекта, професор Драган Матић, члан Управног одбора пројекта и Светлана Путник, финансијски асистент пројекта.

„Панонски пут уметности“ ћете ускоро моћи да пратите и на сајту пројекта: www.pannonianartpath.uns.ac.rs

Пратите „Панонски пут уметности“ и на :
Фејсбуку: Panonski put umjetnosti

Сајту Умјетничке академије у Осијеку:
www.uaos.unios.hr

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.