PROJEKAT – PANONSKI PUT UMETNOSTI

50

PROJEKAT „PANONSKI PUT UMETNOSTI – OSNAŽIVANJE SARADNJE I UMREŽAVANJE VISOKOOBRAZOVNIH INSTITUCIJA NA POLJU UMETNOSTI I EKOLOGIJE“

Akademija umetnosti u Novom Sadu i Umjetnička akademija u Osijeku, kao vodeći partner, počele su u maju mesecu 2013. godine sprovođenje projekta „Panonski put umetnosti – osnaživanje saradnje i umrežavanje visokoobrazovnih institucija na polju umetnosti i ekologije“ (The Pannonian Art Path – strengthening cooperation and networking of higher education institutions in the field of art and ecology) koji se finansira bespovratnim sredstvima Evropske unije kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2007 – 2013.

Opširnije:

Ideja o realizaciji zajedničkog projekta u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2007-2013 nastala je još 2009. godine kao logičan sled tada uspostavljene, a već uspešne saradnje između Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Umjetničke akademije Sveučilišta „Josip Juraj Štrosmajer“ u Osijeku. Tokom 2011. godine Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek“ iz Osijeka dala je svoj doprinos realizaciji projektne ideje povezavši je sa projektom „Panonski put mira“ koji su nekoliko godina ranije realizovali hrvatski i srpski partneri i koji je imao za cilj kreiranje istoimene biciklističke staze koja se proteže od Subotice do Osijeka.

Projekat „Panonski put umetnosti – osnaživanje saradnje i umrežavanje visokoobrazovnih institucija na polju umetnosti i ekologije“ teži da kroz intenzivan rad sa studentima dveju akadmija podstakne kreativno istraživanje u domenu „umetnosti zemlje“ (land art) povezujući ga sa osnovnim postulatima očuvanja životne sredine i zdravog života. Osim što će unaprediti odnose dveju umetničkih ustanova i podići kvalitet neposrednog umetničkog rada sa studentima, rezultati ovog projekta će doprineti širenju turističke ponude regiona Vojvodine, Slavonije i Baranje.

Realizacija projekta, koji će trajati ukupno 15 meseci, zvanično je počela 15. maja 2013. potpisivanjem ugovora o finansiranju sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji. U 2013. godini projekat „Panonski put umetnosti“ dobio je finansijsku podršku za realizaciju aktivnosti međunarodne saradnje i od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

Projekat realizuju Umjetnička akademija u Osijeku, kao vodeći partner, i Akademija umetnosti u Novom Sadu kao vodeći partner u Republici Srbiji. Kao partneri na projektu sa srpske i hrvatske strane tu su Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „Alma Mons“ iz Novog Sada i udruženje Zeleni Osijek iz Osijeka. Pridruženi partneri „Panonskog puta umetnosti“ su opštine u kojima će se sprovoditi projektne aktivnosti i to Opština Apatin i Kulturni centar Apatin, u Srbiji, i Opštine Bilje i Kneževi vinogradi u Hrvatskoj. Podršku realizaciji projekta u Srbiji pruža i Opština Bač.

Saradnja u okviru projekta je fokusirana na sticanje novih znanja i veština kroz ekološku radionicu, land art radionicu i umetnički rad u prirodi, kao i na razvoj istraživačkih potencijala studenata te podizanja svesti o vrednostima umetnosti kroz održivo korišćenje prirodnih resursa i ekoloških materijala sa ciljem očuvanja kulturne i prirodne baštine dva regiona.

Rukovodilac projekta na Akademiji umetnosti je Kristina Koprivšek, a članovi projektnog tima su profesor Dragan Živančević, koordinator projekta, profesor Dragan Matić, član Upravnog odbora projekta i Svetlana Putnik, finansijski asistent projekta.

„Panonski put umetnosti“ ćete uskoro moći da pratite i na sajtu projekta: www.pannonianartpath.uns.ac.rs

Pratite „Panonski put umetnosti“ i na :
Fejsbuku: Panonski put umjetnosti

Sajtu Umjetničke akademije u Osijeku:
www.uaos.unios.hr

 

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.